2022-03-24 692 views
今日天氣轉涼,心思思想食蒸飯,之後就揸車岀去荃新天地飲茶🫖《翠園》。下午二點左右拿飛,已經好多人排隊等位,大約10分鐘就入得去,環境舒服,枱與枱之間距離唔會好近。我今日叫左個孖寶(鳳爪排骨飯+潮州蒸粉果)❤️鳳爪排骨蒸飯真係好好食,飯粒粒分明,軟硬適中,軟綿綿的,水同飯比例控制得剛剛好👍,排骨好滑又淋,唔會好韌,老人家無牙都食到,鳳爪都好岀色,蒸鳳爪肉質軟腍香口,排骨同鳳爪肉汁滲入啲飯到,真係好好食😋⋯⋯天氣甘凍,個人食完暖笠笠!🥰💛懷舊鵪鶉燒賣,呢個懷舊點心唔係度度有得食,見到有即刻落單。呢個點心工序非常多,亦好考師傅手藝。餡料有雞肉,豬肉,蝦同冬菇,非常豐富,一咬落去,食到鵪鶉蛋, 之後就係雞豬餡料,最後底部有一隻蝦,層層遞進,口感非常豐富。最後仲食到冬菇清香。💚潮州粉果,個皮好好食,唔會癡牙,餡料主要係沙葛多,我就一般般!😎柚皮牛柏葉,老公有讚冇彈,爽滑又淋,柚皮吸飽了湯汁,香甜美味。我冇食,自己唔食牛😛😇豬腳薑,豬腳唔夠淋,姜好老,有渣,不過個薑醋汁好好飲,唔會乸喉,好香醇👍

我今日叫左個孖寶(鳳爪排骨飯+潮州蒸粉果)

鳳爪排骨飯
鵪鶉蛋燒賣
2022-03-24
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
$100 (Tea)
鳳爪排骨飯
鵪鶉蛋燒賣