2012-04-27
離開咗香港咁耐, 今日突然間好想食一D懷舊嘅粵菜, 就諗起已經遺忘咗嘅得龍, 好懷念未被時代衝擊嘅菜式, 所以今天決定去回味下. 得龍大飯店已經係新蒲崗康強街超過40年喇, 菜式依舊, 好開心我仲可以食到我最愛嘅古法太爺雞, 咁馳名嘅太爺雞每日都係限量供應, 不過好彩我都食到. 肉質鮮嫩, 最緊要係佢嘅淡淡茶香同煙燻味令我食欲大開. 3個人叫半隻都已經好夠. 第二道菜式鴨腳包真係好好食, 包得好精緻好有技巧, 所以好吸引. 鵝腸裡面有叉燒, 雞肝,腩肉同鴨腳, 包得唔錯所以口感非常好. 兩個肉類已經好夠喇, 所以我決定叫一個清新D嘅餸, 蝦籽柚皮蚊得好林, 味道唔錯好清甜有幫減輕油膩感, 加上香口的蝦籽同適量嘅調味令到個柚皮好嘢味.最後甜品我地3個食咗個焗西米布甸, 個布甸好滑而且好有椰香味不過我就嫌佢太奶同有少少太甜, 可以有進步嘅空間. 不過總結黎講都算唔錯, 食到我要嘅味道而已服務態度好好. 下次再去要試更多其他菜式.