2023-11-08
悉尼樂園 Sicklyland Cafe & Restaurant 📍銅鑼灣邊寧頓街9-11號登龍閣2樓A室同好耐無見嘅前同事終於約到時間食飯啦,我哋揀喺銅鑼鑼見面,行街時見到呢間個名好搞笑嘅樓上cafe,於是帶住好奇嘅心睇下到底係咩來頭。到店發現內裏有大量富年代感嘅擺設,燈光偏灰暗,加埋好多新奇趣怪嘅裝飾品同牆上米老鼠嘅壁畫,氣氛既復古又詭異。食客中有唔少人不停擺pose影相,仲有用菲林相機留影,相信呢間cafe吸引到唔少喜歡呢種風格嘅人士嚟打卡食嘢!我同同事都無話特別鍾意影相,所以主要都係影下環境同食物。本來以為佢係sell打卡,食物應該都只係得個樣,但味道比想像中好,而且賣相都幾靚,有驚喜! 💰$88悉尼小食拼盤 (細) 🍱細小食拼盤有燒菠蘿、煙三文魚沙律、洋蔥圈。燒菠蘿切成細細嘅三角形,用心排列至一前一後、一左一右。菠蘿表面有略略燒焦嘅痕跡,菠蘿汁多帶微酸,餐前食十分開胃,配炸物食則可中和油膩感,連唔太鍾意食菠蘿嘅我都食咗好幾嚿。煙三文魚卷成玫瑰花狀,碟底鋪滿好幾種不同沙律菜,味道正正常常。整個拼盤中最好食嘅一定係洋蔥圈,每件都炸至金黃色,洋蔥茸調味適中,唔需要額外沾醬都好夠味
📍銅鑼灣邊寧頓街9-11號登龍閣2樓A室
💰$88
悉尼小食拼盤 (細) 🍱
整個拼盤中最好食嘅一定係洋蔥圈,每件都炸至金黃色,洋蔥茸調味適中,唔需要額外沾醬都好夠味,口感外脆內軟,無得彈!
💰$138
南瓜蟹肉燴飯 🎃🦀
主菜我揀咗南瓜蟹肉risotto,用咗南瓜苗做裝飾,加上軟身、顏色偏橙嘅米飯,真係同南瓜有幾分相似,可見cafe嘅用心。南瓜味道唔會好濃,少量蟹肉鋪面點綴,risotto唔會過分乾身,整體都唔錯。個人認為如果risotto可以煮得更creamy、更重南瓜味,定必會更好食。
💰$148
喇沙龍蝦汁配大蝦長通粉 🦞🍤🍝
前同事揀咗喇沙龍蝦汁長通粉,配以四大隻彈牙大蝦,微辛嘅喇沙龍蝦汁令人食得過癮!蕃茄仔清新解辣,長通粉有咬口兼且掛汁,即使傾偈傾耐咗變涼咗,味道依舊好食。
[價錢 Price]
💰$48 (套餐補差價 +$10)
悉尼特濃朱古力 🍫
雖然要補差價,但呢杯特濃朱古力絕對值得加錢飲,因為佢真係又香濃又幼滑!朱古力入口先帶些少苦澀,但慢慢會有甘甜味,加上好輕盈嘅whipped cream,整杯飲品變得更順口,非常推介大家一試!
[價錢 Price]
💰$0 (隨餐附送)
粟米忌廉湯 🌽
忌廉味唔重,但有大量粟米,湯嘅口感幼滑,而且熱辣辣,加上用中式瓷碗裝住西湯咁搞鬼,真係幾特別幾加分。