2018-08-29 60 views
呢晚落大雨,但我同朋友去左九龍城搵野食,但上openrice見到九龍城竟然開左個新火鍋餐廳,天氣有小小凍,咁我地就二話不說直接搵呢間新餐廳。餐廳環境:呢間餐廳係以舊香港為主題,有種以前冰室既感覺,裝修幾old school,地板、餐具,所有野都有跟返個主題,不過可能係新餐廳,加上呢晚又落雨,所以人流都唔算好多。餐廳餐牌:我自己覺得呢間餐廳既餐牌食物唔算多選擇,但絕對係貴精不貴多,又唔係話好小選擇,咁我地就要先選湯底,跟住再點野食,另外新張期內,其實呢到都幾多promotion。第一) 食夠$500已經送一份牛,留意返係高質既牛,第二) 飲品買一送一,仲要係感覺上幾清熱既飲品,第三) 飯後只要like返FB仲有甜品送。冬甫美人鍋 (雞湯) $188呢個湯底我同朋友都覺得好吸引,一滚之後我地試左一小小個湯,個湯係真係有雞甜味,好新鮮好清,之後可能因為今晚人流唔算多,店員有幫我地剪埋雞,服務態度值得一讚!雞肉肉質都唔錯,感覺上如果人數唔多,淨係食隻雞都有小小飽,可以唔洗叫太多其他野食。長條蟹柳 + 火爆牛丸蟹柳長條真係好好味,一定係靚料既蟹柳先會煮好耐但都唔會散,依然係一大條長條,咬落去係蟹
餐廳環境:
餐廳餐牌:
冬甫美人鍋 (雞湯) $188
長條蟹柳 + 火爆牛丸
蟹柳長條真係好好味,一定係靚料既蟹柳先會煮好耐但都唔會散,依然係一大條長條,咬落去係蟹肉味(雖然明知唔係真蟹),但果種蟹甜味真係正,好值得推介,但Menu係見唔到既,店員推介我先知道有。另外火爆牛丸原來係spicy,如果menu寫明會好小小,好彩我同朋友都食到小小spicy,不過呢個都幾好味,一定係人手打既牛丸,味道唔錯架!
即炸響鈴+金菇
即炸響鈴係我全晚覺得最大既驚喜,完全係食得出佢既texture係即炸,真係好香口好好味,我已經同朋友講話如果下次返黎食,我自己一個人已經要叫兩份,真係太好味了!另外金菇就正正常常,不過我之前食過其他餐廳伏既金菇,係會有泥,呢到算係洗到幾乾淨。
出前一丁公仔面
我突然好想食公仔面,決定叫一個試下,因為有咁靚既雞湯係到,呢間叫公仔面雖然唔算平,但佢好特別,有個tool幫你,廢事你d公仔面流走哂,真係好貼心。
送的安格斯牛肉(小)+極級封門柳(大) $288
有promotion做緊食滿$500就送一份小的安格斯牛肉,但其實粗略估計都有10幾塊,肉質係靚料,但佢只係牛肉menu入面最平果款,搞到我同朋友都想試埋其他。後尾我地就決定叫埋極級封門柳黎試下,我同朋友本身對牛既研究都唔多,只係知好唔好食哈哈,大份量果然係好多塊,睇牛既色度,肉既比例幾多,脂肪比例較小,但紋路幾靚,肉質都好正,真係好好味。我朋友仲話兒家promotion,比200幾食到兩款牛,其實真係好滿足。
甜品 Jelly+糖不甩
打完邊爐先知原來兒家新開張like埋Facebook,會送甜品,Jelly其實同屋企整既差唔多,加埋花奶真係好正!而糖不甩係有小小驚喜,佢黎果陣係兩條魚,我地要放落鍋再煮,熟左之後就放入糖到剪。

總括而言,呢間餐廳食物質素幾高,用既食材材料都係靚料,服務態度個人覺得真係幾好,店員仲keep住幫我地隔油,好多細微動作都感覺到佢地誠意對待,值得再返黎食,不過會suggest多D人黎食會抵D,好過我地兩個人食,叫唔到太多款!
2018-08-27
$400 (Dinner)