2020-09-25
係長沙灣做完facial,晚飯時間同男朋友係附近搵野食👫長沙灣有唔少餐廳🍴選擇,食悶左連鎖其實黎呢到搵食都唔錯👍🏻👍🏻唔想行太遠,地鐵站附近見到呢間肉肉強食,俾佢個名吸到左過去再睇價錢,哇!呢個價係幾多年前既價?😯😯😯原來餐廳做緊優惠,去到十月尾鐵板什扒半價 $39芝士牛肉漢堡半價 $24吉烈豬柳$20仲標榜唔會用鬆肉粉👍🏻👍🏻睇埋食評都唔錯,一於試試佢餐廳🍴都幾大,行懷舊復古風,好有香港舊式扒房🥩🍽係細細個啊媽帶我据扒既樣,回憶番晒黎🥰座位都幾大,全部卡位咁滯,所以坐得舒服😌餐牌既選擇都幾大 ,有焗飯焗意粉🍝,咖哩,小食,鐵板扒餐😋😋😋我地好肚餓,叫左兩個鐵板,一個焗意粉,一個小食☺️食物等得唔算耐,傾陣計就開始上菜焗飯跟既餐湯,係經典白湯飲落有啲驚喜,味道好濃夠白,最重要夠熱質地偏稠,岩我重口味,男朋友就鐘意稀啲🤭西西里肉丸焗天使麵🧆🍝上到黎見到個賣相已經流口水🤤勁多芝士焗到溶晒,微焦,分佈晒係成個天使麵到新鮮即叫即焗,非常熱辣辣👍🏻入口有濃香既蕃茄味,然後有淡淡既香草味調味亦非常不錯,夠香又唔會太酸太咸同埋醬汁夠,每一條天使都有滿滿既醬汁,加埋芝士再添奶香好食👍🏻肉丸既質感非常不錯
唔想行太遠,地鐵站附近見到呢間肉肉強食,俾佢個名吸到左過去
再睇價錢,哇!呢個價係幾多年前既價?😯😯😯
原來餐廳做緊優惠,去到十月尾
鐵板什扒半價 $39
芝士牛肉漢堡半價 $24
吉烈豬柳$20
仲標榜唔會用鬆肉粉👍🏻👍🏻
睇埋食評都唔錯,一於試試佢
餐廳🍴都幾大,行懷舊復古風,好有香港舊式扒房🥩🍽
係細細個啊媽帶我据扒既樣,回憶番晒黎🥰
座位都幾大,全部卡位咁滯,所以坐得舒服😌
我地好肚餓,叫左兩個鐵板,一個焗意粉,一個小食☺️
食物等得唔算耐,傾陣計就開始上菜
焗飯跟既餐湯,係經典白湯
飲落有啲驚喜,味道好濃夠白,最重要夠熱
質地偏稠,岩我重口味,男朋友就鐘意稀啲🤭
西西里肉丸焗天使麵🧆🍝
上到黎見到個賣相已經流口水🤤
勁多芝士焗到溶晒,微焦,分佈晒係成個天使麵到
新鮮即叫即焗,非常熱辣辣👍🏻
入口有濃香既蕃茄味,然後有淡淡既香草味
調味亦非常不錯,夠香又唔會太酸太咸
肉丸既質感非常不錯,軟腍得黎又食到滿滿既肉香
食得出非常真材實料🤗
呢個鐵板吉烈豬柳只係$20🥺每日限定50 份
店家寫住用宮崎快樂豬,食落果然鮮味十足
豬柳係偏瘦的部位,平衡番吉列既油膩
入口肉味甘香,爽滑有嚼勁
而且份量一啲都唔少,就咁食可以食列佢外脆內軟,香口得黎又會太油膩
落埋洋蔥🧅汁無咁脆,但味道多左,又係另一種食法😋
再黎叫左個鐵板比目魚
上枱見到有成兩大塊即刻心心眼😍
無論價錢、份量、質素都唔馬虎!
我地撚左薰蓉汁,倒落去鐵板到渣渣聲好正🤤🤣
比目魚非常軟滑,而且油脂十足
入口同時有嫩滑既口感,同埋油香十足既味道🤤
非常滿足👍🏻👍🏻👍🏻加上蒜蓉汁令魚味加上一層樓
比較惹味,而且用鐵板上唔會驚凍左有腥味,影響味道😌
原過我地兩個極速清左碟🤣
跟餐+$5既餐飲有特飲揀😍
紅豆冰上到黎一試有驚喜!!
餐廳竟然左用椰奶😍😍係我最鐘意既紅豆冰版本
但依家真係好少有😭
所以我叫左兩杯飲🤣入口椰奶香味好足,混埋紅豆既香甜同埋軟糯,真心正
其實我地已經飽到嘔,我見到漢堡飽又忍唔住叫埋
上到黎大大個,特別之處用左洋蔥🧅飽
食落甜甜地又帶有微微洋蔥香,而且有烘過食落有啲脆
牛肉肉味非常香濃,上面既芝士微溶溶埋一齊🤤
加埋蕃茄、生菜等等配料十分豐富!👍🏻
總括而言,食物質素同價錢都令我好滿意
可以話係抵食之王😍會係我facial後既飯堂😌