2016-04-01 372 views
大家係約朋友食飯嘅時候,都會煩惱食咩菜,一啲朋友唔食得辣,有啲唔識得魚生,我就係其中一個,之前要陪朋友食放題,因為食刺身所以選擇唔多,仲要比成二三百蚊,真係幾蝕底。如果大家有同樣問題,今日就介紹一間日式泰菜仲有火鍋,可以解決到你嘅問題!我哋嚟到佐敦,距離地鐵站A出口好近,向右直行,見卓悦再右轉入大廈就到,搭升降機到餐廳,玄關位嘅店員就幫忙安排入座,好彩有事先訂坐,坐坐下夜晚都幾full~餐廳處於7樓,坐位一邊近窗口,可以望到佐敦道,感覺開陽。餐廳特別有三間VIP房,由6位至20位都可以,方便開party或大型聚會,餐廳總共有200幾個座位,仲有好多卡位,坐得好舒服。餐枱上仲配有青魚汁、天婦羅汁、泰式燒汁、酸辣汁及泰式生蝦醬,就想像到一陣間有咩好嘢食啦!總共有9張點菜紙,有各種刺身、泰國菜式、軍艦壽司、日式小食等,選擇多都一摞摞,可以滿足各人嘅需要,但要適量點餐,千祈唔好浪費食物喔!我book咗6點鐘,食客未算好多,原來最早嘅入咗時段係五點至六點半,先點一份雞軟骨,慢慢揀嘢食,炸雞軟骨脆得嚟唔油膩,及送上檸檬角,增加清新感,真係想點多碟。長腳蟹以為得知酒店自助餐先有?nonono 呢到都
雞軟骨
長腳蟹以為得知酒店自助餐先有?nonono 呢到都有,都幾粗仲不停refill,我同朋友都食完又食,有自助沙律吧,鍾意食蔬菜嘅朋友得晒,食放題都唔怕食得唔健康!
長腳蟹
怕熱氣就有冬瓜茶,都唔錯,飲品方面除咗汽水,有三款啤酒,韓國特色飲品忌廉溝鮮奶,啱小朋友飲嘅蘋果汁等,做到老少咸宜!另外一邊仲有熱湯、水蟹粥、一啲熱盤小食!
冬瓜茶
之後一路食泰國小食,按二人份量都幾適合,先有泰式豬頸肉,切到薄片唔油膩,加啲醬汁就跟濃味,都係我必點嘅菜式,仲有生菜包泰式肉碎,生菜新鮮乾淨清潔過,肉碎帶點香茅味道,都幾突出,我鐘意再加啲辣椒醬,更加惹味!
泰式豬頸肉
泰式肉碎生菜包
就試試店家嘅創意壽司,三文魚芒果花卷手工一啲都唔敷衍,芒果味道融入三文魚味道唔錯,海膽三色花之戀,就有吞拿魚三文魚及海膽,味道層次豐富!整到細細粒咁唔會太飽。
三文魚芒果花卷
海膽三色花之戀
我都幾鍾意食壽司,之前未開始食刺身,都會選擇火炙壽司,經火熗快燒過嘅和牛,帶出多點有啲香味,醬漬三文魚可見非常肥美,做到入口即溶,如果加點蔥花係上面,可以多分清新感覺又解膩,令口腔滿載各種美味!
醬漬三文魚壽司
之後一點海鮮熟食蒜蓉帆立貝,燒海鮮可以話係最費神嘅一件事,火候嘅掌握,唔可以令到海鮮過熟或太生,如果去餐廳食平均都要$80先得5隻,嚟放題有得食就梗係點啦!燒嘅帆立貝,唔會燒到乾哂水,肉質一絲絲,味道唔錯,之後再每人食多兩隻〜
蒜蓉帆立貝
沙爹串燒
食泰國嘢又點可以冇串燒,就點咗雞肉同豬肉串,廚師將串燒整到細細串幾可愛,大約有兩啖就食晒, 沙嗲汁滲入雞肉裏,食起上黎仲好嫩滑唔乾身面,味道香濃帶點惹味。
到食刺身時間,最可惜兩個人食得唔係好多,做唔到豐富嘅畫面,見到隔離枱有刺身船,種類都唔少,三文魚肥美新鮮,帆立貝有天然嘅甜味,魷魚又爽口,泰式生蝦就比較薄身,唔夠肥大。
好彩最後有嗌到軟殼蟹手卷!雖然製作要等一段時間先到,但拎上手仲帶點暖,壽司飯唔會整到紫菜好淋,感覺上都好新鮮,即叫即做,有滿滿嘅魚子放面,再加沙律醬調味,下層就係主角軟殼蟹,口感鬆脆,蟹身肉質非常仲有啲膏,體積都幾足夠一份手卷,真係勁回味!
軟殼蟹手卷
整體都冇漏單嘅情況,店員手腳好快,幫我地清理枱面,又唔會令食客感覺急速,特別有位女侍應都好親切,見淨哂少少,會問下我地食晒未先收碟,而且兩個半鐘時間足夠,我哋慢慢食,大約兩個鐘就食飽走lu~ 食物方面選擇豐富,真係幾難忘,可惜無食到火鍋,應該下次有機會再食過!
最後一定要食雪糕啦!迎合多位食客口味,餐廳就有6個選擇,分別係薄荷朱古力、芒果、荔枝等,仲有一啲杯裝甜品,款式好多,仲有呢個炸香芋球,新鮮熱辣送上,芋頭餡料還很流心,非常燙口,調味不太甜,令人想再食多粒!
平均消費$229/位,任飲任食兩個半鐘,包括一服務費

日泰郎放題料理 Thai Buffet
星期一至日: 12:00-23:30
佐敦白加士街66號新寶廣場7樓全層
*佐敦Exit A,向右直行,見卓悦再右轉入大廈
Tel: 2788 4333
$229 (Dinner)
醬漬三文魚壽司
雞軟骨