2018-10-31
今日難得可以一個人自己去食飯,所以就周圍去搵一啲D自己比較平常少食嘅食物,就去咗銅鑼灣嘅一個露天市集(側面小窄路)裏面有一間Ria Indonesian restaurant,係食印尼嘢嘅餐廳,出奇地裏面冇乜人,所以就入咗去, 但係最令我覺得深刻嘅就係佢哋餐廳嘅音樂係好平靜。於是乎坐低咗睇下嗰啲咩好食,我就叫咗一個巴東牛肉午餐,係包一杯嘢飲嘅,就叫咗一杯印尼咖啡,首先印尼咖啡味道好濃,而且已經落咗糖有甜味,唔需要再加糖,咖啡有啲似我哋茶餐廳嗰種嘅嘅苦味,都可以。然後先嚟 一個白飯有幾片青嘅椰菜,跟住最後係你個巴東牛肉,一個湯碗,嚟到時一睇,好似冇乜材料咁,有碗湯咁,再細心去睇,裏面嘅材料嘅牛腩都唔算少, 老實講,味到真係偏鹹少少,有少少辣同咖哩味,但係味道就唔係太吸引,反而牛肉嘅質地唔算太差,唔算好鞋,有啲腩位,整體嚟講都可以,因為lunch時間呢一個巴東牛肉飯只係收43蚊,包一杯嘢飲,唔加一,地方算唔錯,好寧靜,我相信Ria Indonesian restaurant係畀本地嘅正宗印尼人去食,因裏面所有貼上牆嘅介紹都係用印尼文寫嘅, 主要顧客應該係印尼人,如果lunch時候揾唔到位,
於是乎坐低咗睇下嗰啲咩好食,
然後先嚟 一個白飯有幾片青嘅椰菜,
我相信Ria Indonesian restaurant係畀本地嘅正宗印尼人去食,因裏面所有貼上牆嘅介紹都係用印尼文寫嘅, 主要顧客應該係印尼人,如果lunch時候揾唔到位,而地方又不是太揀擇的話,呢度都可以作為一個quick lunch嘅選擇。