「食物擁有著能安撫人心的治癒力量,這股力量足於超越時間、言語、國籍。」⁡咩料呀又話𝙲𝚞𝚝𝚝𝚒𝚗𝚐又食𝙱𝚞𝚛𝚐𝚎𝚛…!𝙷𝚘𝚕𝚍 𝚘𝚗,其實冇人話減肥要𝟷𝟶𝟶%𝙲𝚕𝚎𝚊𝚗 (除非你要參加健美比賽𝚘𝚛 要急急腳減脂),間唔中𝙲𝚑𝚎𝚊𝚝𝚒𝚗𝚐真係完全冇問題👍🏻,最緊要知道點樣安排其他餐點,懂得其他時間自律就𝚘𝚔啦。⁡觀塘最多係咩?除咗人之外就係𝙱𝚞𝚛𝚐𝚎𝚛𝚜𝚜𝚜𝚜𝚜𝚜😂。𝙱𝚕𝚞𝚎 𝙼𝚘𝚗𝚍𝚊𝚢總是特別累,所以下班後更加需要一份𝙲𝚘𝚖𝚏𝚘𝚛𝚝 𝚏𝚘𝚘𝚍,漢堡和雞翼,加上啤酒,絕對是不二之選。呢度仲有露天位⁡𓃽•••••••••••••••☽⁡🍔𝙱𝚞𝚛𝚐𝚎𝚛🍔⁡▪️熱帶之堡▪️($𝟼𝟽)𝙲𝚕𝚊𝚜𝚜𝚒𝚌,漢堡用安格斯牛是定番吧!鍾意佢哋嘅包皮燒到微脆,菠蘿有微微的碳烤味,甜味迫出來後菠蘿汁流到鹹香的芝士和手打牛肉上一齊咬,牛肉仍然突出,加酸甜的千島汁❤️‍🔥,不死配搭。𝙿.𝚂. 希望蕃茄不要用邊邊的就好了𝚇𝙳⁡▪️鹹蛋黃雞堡▪️($𝟼𝟿)比較𝙵𝚞𝚜𝚒𝚘𝚗的𝙲𝚘𝚖𝚋𝚒𝚗𝚊𝚝𝚒𝚘𝚗,雞排很有心思地先用鹹蛋黃一起炸起。包皮亦搽了厚厚一層鹹蛋黃醬,索滿香氣,濃至起沙,和沙律醬一起咬頗有趣,口味較重,會有點漏。像清爽派

🍔𝙱𝚞𝚛𝚐𝚎𝚛🍔

▪️熱帶之堡▪️($𝟼𝟽)
𝙿.𝚂. 希望蕃茄不要用邊邊的就好了𝚇𝙳
▪️鹹蛋黃雞堡▪️($𝟼𝟿)
比較𝙵𝚞𝚜𝚒𝚘𝚗的𝙲𝚘𝚖𝚋𝚒𝚗𝚊𝚝𝚒𝚘𝚗,雞排很有心思地先用鹹蛋黃一起炸起。包皮亦搽了厚厚一層鹹蛋黃醬,索滿香氣,濃至起沙,和沙律醬一起咬頗有趣,口味較重,會有點漏。像清爽派的我更喜歡熱帶之堡𝚇𝙳。

🍗𝚂𝚗𝚊𝚌𝚔🍗

▪𝙲𝚊𝚓𝚞𝚗 𝙱𝚞𝚝𝚝𝚎𝚛 𝚆𝚒𝚗𝚐𝚜▪️($𝟼𝟾/𝟼 𝚙𝚒𝚌𝚜)
𝙲𝚊𝚓𝚞𝚗卡津一字源於𝙰𝚌𝚊𝚍𝚒𝚊𝚗,所指的是𝟷𝟼-𝟷𝟽世紀在加拿大居住的法裔人,獵人們慢慢定居到紐奧良,發展出屬於他們的飲食文化🔥。

而𝙲𝚊𝚓𝚞𝚗一般會被聯想到美式香辣口味的辛香料,所以這款雞翼咬下熱辣辣,會滿佈蒜椒味鹹香調味,好啱送酒 。

非常有趣嘅係佢地於每隻雞翼上抹咗一層謎之鹹蛋黃🤣🤣🤣,而且仲可以揀多一款醬,不過覺得本身已經好夠味,就冇特別點嚕。
食完個樣:🤰🏻
𝙲𝙿值 : 🌝🌕🌕🌑🌑
𓃽•••••••••••••••☽

𝚏𝚢𝚒 ,一份漢堡連三隻雞翼閒閒地都𝟿𝟶𝟶卡,不過我之後做𝚐𝚢𝚖🙆🏻‍♀️有𝚀𝚞𝚘𝚝𝚊,冇驚過。