2023-01-04 3540 views
喺銅鑼灣呢個繁華鬧市~ 可以有一個空間同朋友仔享受住美食、靜靜傾吓計~ 係咪好正呢? 有齊室內外area的✨Cafe Zense一直係我好鍾意嘅地方! 記得第一次係朋友帶我過嚟食甜品,呢度嘅Dutch Baby Pancake~ 真係好好味呀!😋 今次呢~就過嚟試吓呢度嘅晚餐! 真係禾稈冚珍珠,有驚喜又好味!🦆手撕法國油封鴨腿肉牛肝菌意大利飯𝑹𝒊𝒔𝒐𝒕𝒕𝒐 𝒘𝒊𝒕𝒉 𝑷𝒖𝒍𝒍𝒆𝒅 𝑫𝒖𝒄𝒌 𝑳𝒆𝒈 𝑪𝒐𝒏𝒇𝒊𝒄𝒕 & 𝑷𝒐𝒓𝒄𝒊𝒏𝒊一上枱就好香好香的牛肝菌味~ 「撈」係飯入面的油封鴨腿肉肉味濃、同牛肝菌嘅香濃互相輝映,😋加上芝士的味道,一啖入口有齊三重滋味~食Risotto最怕變燉飯,呢度煮得都唔錯,食落有微硬的口感~另外插在飯上的芝士脆片也好好食😆🐮慢煮24小時美國安格斯牛肋骨 伴乾蔥紅酒燒汁🐮𝑹𝒐𝒂𝒔𝒕𝒆𝒅 𝑺𝒐𝒖𝒔 V𝒊𝒅𝒆 24 𝒉𝒐𝒖𝒓𝒔 𝑼.𝑺. 𝑨𝒏𝒈𝒖𝒔 𝑩𝒆𝒆𝒇 𝑺𝒉𝒐𝒓𝒕 𝑹𝒊𝒃 𝒘𝒊𝒕𝒉 𝑺𝒉𝒂𝒍𝒍𝒐𝒕 𝑹𝒆𝒅 𝑾𝒊𝒏𝒆 𝑱𝒖𝒔呢條牛肋骨上枱嘅時候~ 我哋已經「嘩!」一聲~ 擺盤好靚、切好的一件件牛肋肉整齊地放在長長的牛肋骨上。牛肋肉肉質偏粉紅、係五成熟嘅剛剛好,

🦆手撕法國油封鴨腿肉牛肝菌意大利飯
一上枱就好香好香的牛肝菌味~
「撈」係飯入面的油封鴨腿肉肉味濃、
另外插在飯上的芝士脆片也好好食😆

🐮慢煮24小時美國安格斯牛肋骨 伴乾蔥紅酒燒汁
呢條牛肋骨上枱嘅時候~ 我哋已經「嘩!」一聲~ 擺盤好靚、
切好的一件件牛肋肉整齊地放在長長的牛肋骨上。
牛肋肉肉質偏粉紅、係五成熟嘅剛剛好,油花分佈均勻,肉質鮮嫩多汁,
入口口感軟嫩😋。上面的牛脂層也甘香味美~ 作為伴菜嘅燒大蒜🧄亦絕不失色! 粒粒蒜肉柔軟又甜, 成個菜都好好食!

🥐焗榛子朱古力牛角酥布甸
🥐𝑩𝒂𝒌𝒆𝒅 𝑯𝒂𝒛𝒆𝒍𝒏𝒖𝒕 𝑪𝒉𝒐𝒄𝒐𝒍𝒂𝒕𝒆 𝑪𝒓𝒐𝒊𝒔𝒔𝒂𝒏𝒕 𝑷𝒖𝒅𝒅𝒊𝒏𝒈
本身我哋想食牛角窩夫,不過店員話今日嘅牛角窩夫唔靚,咁我哋個就改咗要呢個「牛角酥布甸」,一樣係冇得輸!
其實即係酥脆版既麵包布甸,頂層酥脆、下層軟綿綿熱辣辣😍 加埋雲呢拿雪糕同埋cream 一齊食~冷熱交融真係好正啊!

🍓雜莓乳酪沙冰
𝑴𝒊𝒙𝒆𝒅 𝑩𝒆𝒓𝒓𝒊𝒆𝒔 𝒀𝒐𝒈𝒖𝒓𝒕 𝑺𝒎𝒐𝒐𝒕𝒉𝒊𝒆
好似軟雪糕式旋風沙冰~
淡淡的莓味乳酪酸酸甜甜~ 細滑又開胃~

▪️芝麻豆腐沙冰
𝑺𝒆𝒔𝒂𝒎𝒆 𝑻𝒐𝒇𝒖 𝑺𝒎𝒐𝒐𝒕𝒉𝒊𝒆
一樣係「大大件」軟雪糕咁~
芝麻同豆腐味一樣濃郁! 好好味!
🍓雜莓乳酪沙冰  &  芝麻豆腐沙冰

有時候,停下來,慢活一點,你會發現更多~
2022-12-12
🍓雜莓乳酪沙冰  &  芝麻豆腐沙冰