2018-10-28
又係一個人的浪漫~星期日下午自已一個係佐敦食晏,不如學下日本人咁一個人去食下拉麵啦~一個人最好坐bar 枱,望住師博烹調,唔會覺得寂莫~我點左個 signature 拉麵 - 黑豚、雞白湯拉麵。平時食開係豬骨湯底多,但佢依度特別d,係雞湯!佢地將平時食開既牛蒡炸完再樹係碗拉麵上,咁特別既呈獻方法,點可以唔試!先黎一啖湯底,好濃郁雞湯味,少少漿口,代表多料多時間熬依個湯底👍🏻炸左個牛蒡,又薄又脆,而且有一陣炸過既牛蒡香味,同平時煮既味道好唔同👍🏻加上平時好時會食拉麵既時間加炸牛蒡,整體味道加分😘如果想食脆牛蒡,建議先由牛蒡食起~义燒肉好軟,帶少少脂肪增加口感同香味。加上微微燒過先放入拉麵,令食落更香😋拉麵軟硬度岩岩好,唔會太林,又彈牙。流心蛋煮得岩時間,少少流,又帶醬,而且帶少少甜甜地、咸咸地,味道非常好😘醬燒免治雞軟骨串一咬落去已經聞到一陣燒烤香味,加上外面既甜醬油,更加香。雞軟骨好彈牙,而且比例都算多,如果鐘意食有口感既,依個一定不能錯過!佢地有個綠茶軟凍,好濃厚既綠茶味,而且軟凍口感好QQ,頭先食完個拉麵出左汗,依家再食個QQ軟凍,好舒服呀😁食到差不多美聲時,好surprise r
一個人最好坐bar 枱,望住師博烹調,唔會覺得寂莫~
我點左個 signature 拉麵 - 黑豚、雞白湯拉麵。
平時食開係豬骨湯底多,但佢依度特別d,係雞湯!
加上平時好時會食拉麵既時間加炸牛蒡,整體味道加分😘
如果想食脆牛蒡,建議先由牛蒡食起~
义燒肉好軟,帶少少脂肪增加口感同香味。
加上微微燒過先放入拉麵,令食落更香😋
拉麵軟硬度岩岩好,唔會太林,又彈牙。
醬燒免治雞軟骨串
一咬落去已經聞到一陣燒烤香味,加上外面既甜醬油,更加香。
食到差不多美聲時,好surprise r。
俾我見到依度有冰滴咖啡,冰滴咖啡唔係度度有得飲,而且需時,但佢地竟然有,我又點可以錯過,而且 xxxxxx Brown 既咖啡出。
我要左一杯,好冰涼之餘仲帶有咖啡既烘培香。
食完熱辣辣既拉麵再飲一杯,我依個下午真係非常滿足同享受😘