係觀塘站出黎唸住食個快餐,openrice搜尋下,未試過哩間土司工坊,又見有肉骨茶,都幾懷念肉骨茶嘅味道,一出站就直接搵到間舖堂食,落單時阿姐態度都未見異常,雖然都幾惡下,但哩個係餐饮服務業常態,仍在可接受範圍內,俾錢時問,可否Alipay,佢非常之不耐煩咁答到:可以,掃完code後係砰一聲咁將部scanner掟出去,果一刻我都唔知係佢同Alipay有仇口,或與使用Alipay之食客有牙齒印,定係覺得我哩位戴住口罩嘅新客面目可憎,一定要掟嘢先可以出到啖氣。有時覺得係香港食嘢真係好可悲,又唔係食頹飯,俾錢仲要受氣,仲慘過乞食。Anyway, 自己搵位入座,上餐好快,湯本身唔夠熱,味道真係好麻麻地,肉骨茶個湯淡得黎得個咸字,少少甘咁樣啦,肉骨得兩條又唔腍,又唔香,數埋裡面最多嘅係原粒蒜頭,有四粒咁多呀!食嘢期間,都有聽到其他食客低聲下氣咁同收銀兼水吧阿姐,係咁講唔該/唔好意思,真係心唸,食餐飯嗟使唔使咁呀。仲有呀,個匙羹好似用開就無洗過咁,出晒包漿,過多幾年可以當古玩把玩添呀。總之,我的話就一定唔會再幫襯,不論apm或其他分店,bye bye。

2022-09-02
$85 (Lunch)