2021-01-29 254 views
昨天星期一,訂座下午1:30、遲到10分鐘,途中職員已致電問我是否出席,我答:趕緊來,她說:只會幫你hold十分鐘!語氣並不友善。我見openrice寫住條款,用餐時間70分鐘,咁我問下,是否70分鐘要離坐。她說:盡量同你安排返。就説了一句,其實沒有確實答覆。我心諗:這個市度,難道餐廳full house?我也不想員工難做,在途中就一直跑過去,而我幾分鐘後到達,見到只得幾檯客人,大把空檯空凳無客人。根本無乜客,不用留枱,walkin隨時有位。應該係我錯,book檯是煩麻了她。所以她向我表現悔氣,令我明白這個道理。餐廳大把吉位,而你帶我們坐的位置,是正正門口屏風後最窄的位置,直頭完全見唔到你餐廳內部的佈置。大把位的情況下,是否應該問問客人想坐那一邊?我行出去看看你餐廳入面,全場很多位置見到背景有粉紅花backdrop,見到外面海旁有風景的,大把卡位沒有人坐。而我的位置卻只在餐廳門口。我要求換位,員工話要問過帶位入來果位女待應。之後回應我,他說:只可換另一張再細啲的擡比你地。從頭到尾,那位女侍應,好像較話得事果位,態度很差,令到我同行朋友也很反感。用花做backdrop,最後似婚禮嘅开心,

用花做backdrop,最後似婚禮嘅开心,定似靈堂既怨氣,都好睇員工嘅態度。

頭電話直至帶位,中間既對答,完全係教育客人,你要黎就預咗受氣!唔好諗住里度有服務!

甘既服務,我同朋友都好吾願意留低,當然即走。比人頂住條氣,飽曬吾洗食啦!

果位女侍應真的好型。真正幫老闆趕客!或者係競爭對手放入嚟嘅臥底掛?!

寫出來,希望大家留意下,你以為自己去做客人,其實卻被waiter拿來出氣,自己衡量值唔值得。

不知道餐廳是否針對openrise訂坐的客人,才態度差,多限制。用疫情前的規條去擺款對付客人。也真不知老闆宗旨,是否也容許員工甘樣無禮工作?還是員工單方面無視工作態度?