2021-07-23
話說今日同心心媽媽趕時間去染頭髮, 打算响筲箕灣附近是旦食少少就算。行到東大街街尾, 就見到呢間風。 睇完出面個牌, 因為心心媽媽同我都係食肉獸咁就梗係揀咗叉燒拉麵。心心媽媽要梅花肉叉燒, 我要巨輪叉燒 心心媽媽order嘅梅花肉叉燒嚟先。心心媽媽一飲個湯就問我覺唔覺個湯啲味好熟悉。我試咗之後就覺得佢啲湯係行清爽路線。但真係太似出前一丁嘅猪骨湯味。而且啲拉面太淋有少少鹼水味。 梅花肉叉燒偏瘦, 但都淋嘅同味道係唔錯嘅。半隻糖心蛋就very good啦。糖心有做到, 又醃到入味。之後到我嘅巨輪叉燒拉麵嚟到啦, 湯,面, 糖心蛋都同梅花肉叉燒拉麵係一樣嘅就唔重複啦, 而唔同嘅係巨輪叉燒拉麵係配木耳絲, 梅花肉叉燒係配海帶。無特別又唔係主角就唔特別講。巨輪叉燒有驚喜, 又夠肥又夠香, 表面有稍為燒咗下。 之後重加咗支奶茶, 純粹個人口味, 奶味太重, 茶味唔夠出, 而且太甜。 店員服務好好, 成程係咁問我哋對食物有咩意見。味道唔一定係最好, 始終呢樣嘢關乎個人口味, 但誠意搭夠。睇得出佢哋好有heart。所以都推薦嚟食。最後先知原來可以轉烏冬, 下次試下烏冬
心心媽媽要梅花肉叉燒, 我要巨輪叉燒
梅花肉叉燒
巨輪叉燒
Other Info. :
心心媽媽對味精敏感, 一食味精就面紅, 而呢間飲完個湯都冇面紅, 我估佢應該都係用真材實料淆個湯出嚟。而如果用真材實料淆個湯出嚟, 啲味同2蚊一包嘅出前一丁猪骨湯味一樣, 咁都唔叫有heart, 我唔知咩叫有heart。