2020-12-07
2020年11月30日 星期一黎到11月嘅最後一日,突然又收到壞消息,因為疫情關係需要WFH,好多準備工作都要重新再做過,不過都冇辦法,唯有希望疫情盡快完結啦。。。所以今晚就同老婆食好啲安慰自己,去左尖沙咀食omakase一去到餐廳員工已經好親切,細心安排坐位俾我哋之後再俾餐牌,餐牌當然係omakase,有分3個價錢,最後我哋決定食豪啲,要最貴果一款等左一陣就有前菜送到,分別係合桃配魚干同酸薑配蒜頭漬,師傅話合桃魚干係日本既傳統前菜菜式,鹹鹹脆脆,用黎送酒一流,果然魚干帶出既鹹味同合桃幾配合,而酸薑就幾開胃之後有薄切鱆紅魚,完全睇得出師傅嘅功架,每一塊都切得好平均而且好薄,上面加咗少少柚子皮,點埋酸汁一齊食,更加帶出魚嘅鮮味跟住有北海道出產嘅蠔,呢一款蠔肉好爽脆,同平時食開嘅真係好唔同,有蠔味得黎又唔腥,真係唔錯終於到我期待已久嘅部份,就係大拖羅!!要知道靚嘅拖羅係香港係好難搵到,呢兩舊絕對係真材實料,因為入口即融,完全無筋,而且充滿魚肉鮮味,真係一食會上癮,無得彈!!至於呢一舊都係拖羅,雖然比起之前嘅大拖羅無咁大驚喜,不過味道都唔錯,仍然貫徹無筋,配合埋壽司飯,成個口都覺得好滿足然後
所以今晚就同老婆食好啲安慰自己,去左尖沙咀食omakase
然後有慢煮鮑魚配梳子蟹肉大根,鮑魚上面係用鮑魚乾煮成的醬汁,所以同鮑魚一齊食零舍配合,而且蘿蔔煮得好腍,仲充滿蟹肉味添
食壽司當然唔少得食海膽啦,冇諗到海膽嘅份量會咁多,咬落去有一陣陣海水味,係幸福嘅感覺呀
差唔多到最後嘅時候仲有個湯,裏面放咗昆布同大蜆,飲落去好清甜
甜品方面有時令生果,分別係北海道士多啤梨、香印提子同大分縣梨,全部都好爽甜,正好分解左呢一餐嘅油膩感
由於我哋喺優惠期內關注左餐廳嘅 社交平台專頁,所以埋單有九折優惠,感覺雖然有少少破費,不過真係好似返到日本食一餐咁