唔知點解,仲係喜歡 打風落雨先出街食好西。 星期二 落咗波同啲friend出去食嘢, 佢哋話去食陸陸雞煲 火鍋 , 一齊烚下烚下 。 白布街係新分店, 去到第一眼覺得個裝修好日式, 門口成個1比1咁大嘅star war figure 棟住喺度招呼你, 裏面嘅裝修畫壁都好靚 。由於我哋得三個人 ,叫咗個細嘅bb 辣雞煲, 細嘅係有半隻雞,大嘅就成隻囉。 佢嘅辣度有bb辣、微辣、小辣、中辣、大辣比你揀, 我想小辣㗎,但個friend唔食得唯有揀bb辣啦!一落咗單就好快成煲送上枱, 當然一上枱都未食得住啦,要畀時間佢滾㗎嘛, 服務員會定時定候過嚟幫你睇下煲嘢食得未, 佢仲會幫你兜勻全部雞煲, 服務員大力由底一兜, 眼見全是大蔥洋蔥 等等嘅配料, 佢一兜立即芬香撲鼻,蔥蒜味直湧鼻孔, 香氣直頭挑逗緊我嘅味蕾, 聞到都立即覺得肚餓, 服務員來來回回開蓋翻蓋兜咗幾次之後, 終於食得, 真係等死人!眼見啲雞好肥美好多肉, 唔理三七廿一,個個都夾咗件雞擺入口食, 佢個雞確實惹味, 仲好入味, 個雞由廚房煮嗰一刻到擺上煲再擺上枱係咁滾到我哋放入口食-都仲好滑。 呢個bb辣第一啖放入口真係唔覺得食緊辣,
陸陸雞煲(細) BB 辣
一落咗單就好快成煲送上枱, 當然一上枱都未食得住啦,要畀時間佢滾㗎嘛, 服務員會定時定候過嚟幫你睇下煲嘢食得未, 佢仲會幫你兜勻全部雞煲服務員大力由底一兜, 眼見全是大蔥洋蔥 等等嘅配料, 佢一兜立即芬香撲鼻,蔥蒜味直湧鼻孔, 香氣直頭挑逗緊我嘅味蕾, 聞到都立即覺得肚餓, 服務員來來回回開蓋翻蓋兜咗幾次之後, 終於食得, 真係等死人!
眼見啲雞好肥美好多肉, 唔理三七廿一,個個都夾咗件雞擺入口食, 佢個雞確實惹味, 仲好入味, 個雞由廚房煮嗰一刻到擺上煲再擺上枱係咁滾到我哋放入口食-都仲好滑。 呢個bb辣第一啖放入口真係唔覺得食緊辣, 可以話冇乜料到, 但食食下佢個辣味係慢慢由個喉嚨到滲返出嚟, bb辣當然係小兒科啦, 我相信叫微辣或小辣食起上嚟加埋佢個雞汁一定會更開胃更刺激更好味。
食到咁上下係要加水打邊爐啦,肥牛打邊爐係必然之選, 我哋叫咗個牛三拼, 三拼包括 美國肥牛、手切牛肉同金錢展, 老闆仲送咗幾粒牛柳粒畀我哋試。 個人覺得最好味嘅係美國肥牛,因為最有牛肉味, 金錢展都唔差不過質地囗感都係美國肥牛好食啲, 手切肥牛就厚身啲, 不過牛肉味就較淡, 牛柳粒本身個味都不錯, 但太厚同滾好耐先食,食起上來比較粗糙同難咀嚼, 可以俾我揀都唔會叫牛柳粒!
陸陸牛三拼
試咗佢哋嘅特色招牌菜-百花+鹹牛芝士釀油條, 服務員叮囑我哋最好滾三十秒左右, 同埋最好要反轉嚟滾, 我哋好搞笑咁放咗落去真係用口數30秒就拎返上嚟食囉。 但呢個餸真係有驚喜, 鹹牛芝士釀油條, 其實真係鹹牛肉加芝士釀咗喺油條上面, 條油條滾咗30秒都依然係脆卜卜㗎, 唔怪得佢話30秒啦。 而鹹牛加芝士同油條一齊食又真係幾好食喎, 百花都一樣,只不過上面係百花釀咗入油條到姐。 呢個特色食物真係要試下!
百花+咸牛芝士釀油條
我最鍾意食-手打鮮蝦丸及墨丸(雙拼)。 我最鍾意食呢個手打蝦丸及墨丸, 堅彈牙硬堅有蝦味堅有墨魚粒, 佢哋調味恰到好處,基本上成粒滾完放入口 都能夠充分食到蝦肉嘅鮮味及墨魚嘅質感,正!
陸陸手打蝦丸及墨丸(雙拼)
珍寶帶子一睇就知好新鮮, 放入去一兩分鐘就拎出嚟食, 依然先甜及滑溜, 雖然呢個係雞煲湯底但仍然食到帶子嗰種鮮味。
珍寶帶子
鮮菜籃啲蔬菜望落去係新鮮嘅, 裏面有油麥菜;旺菜;雜菇、番茄同粟米。
鮮菜籃
炸響鈴係自製嘅, 又真係特別粗同特別大條, 放咗落去浸咗一陣再放入口食, 鹹鹹脆脆又幾好食喎!
響鈴
飲品我哋叫咗特飲青檸梳打, 呢個特飲真係堅抵飲, 48蚊係一大樽, 一大樽係可以分比3-4人飲㗎! 裡面除咗有青檸同檸檬之外, 仲有菠蘿粒同薄荷葉, 飲呢個都可以為重味道嘅口腔一洗清新, 感覺冇咁油膩。
青檸梳打
2016-10-18
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
陸陸雞煲(細) BB 辣
陸陸牛三拼
百花+咸牛芝士釀油條
陸陸手打蝦丸及墨丸(雙拼)
珍寶帶子
青檸梳打