2017-09-28
之前食過旺角及青衣店,昨晚來到銅鑼灣位於利舞台既樂天皇朝,裝飾間隔跟旺角店差不多,枱與枱之間都好寬闊,食飯傾計都好舒服。原味的小籠包($58/ 6粒/ 籠)小籠包粒粒皮薄餡靚,熱辣辣,湯汁肉餡非常鮮味,真係好好味。無鍚鮮肉鍋貼($36/3隻)熱辣辣的鍋貼煎到外皮脆口,咬一半肉汁滿滿的流出,同樣鮮味,保持水準。蟹粉白玉盅($58)剛巧又遇上蟹粉的季節,淺嚐點了蟹粉白玉盅,價錢不算太貴,細細盅,一人份量剛剛好,湯盅賣相精緻,蟹粉味道鮮美加上豆腐粒粒,口感不錯。菜肉雲吞湯($52)湯的份量足夠二至三人share,有六隻菜肉雲吞,咸鮮湯底味濃,雲吞配上蔥花及莞茜,味道更出,值得試試。京醬肉絲配薄餅($82)第一次試用薄餅包著京醬肉絲一起吃,感覺有點像吃片皮鴨的感覺,薄餅皮超薄,肉絲熱辣辣,濃濃的醬料味道,非常特別。上海炒年糕($78)年糕煙煙銀銀,最喜歡配上紹菜跟冬菇絲炒香,濃濃醬油包裹著每塊年糕,味道好好,又不會太咸。乾煸四季豆($75)檸檬蘆薈桂花蜜($28)賣相吸引,好香的桂花味,檸檬既清新,加上蘆薈粒粒既咬口,非常夾。豆沙鍋餅($46)熱辣辣,好好味,甜甜的豆沙滿足晒女仔喜歡吃甜食的慾
原味的小籠包($58/ 6粒/ 籠)
小籠包粒粒皮薄餡靚,熱辣辣,湯汁肉餡非常鮮味,真係好好味。
無鍚鮮肉鍋貼($36/3隻)
蟹粉白玉盅($58)
菜肉雲吞湯($52)
京醬肉絲配薄餅($82)
上海炒年糕($78)
乾煸四季豆($75)
檸檬蘆薈桂花蜜($28)
豆沙鍋餅($46)
熱辣辣,好好味,甜甜的豆沙滿足晒女仔喜歡吃甜食的慾望,外皮好脆,不會太油膩,水準不錯。
薑茶湯圓($32)
一碗有三粒芝麻湯圓,咬一半熱辣辣麻蓉流出,不會太甜太漏,加上薑味十足的糖水,吃完非常暖胃,非常飽及滿足的一餐。