2018-08-22
從網上得知宜安街紅van站頭附近開左間新餐廳,抱住嘗試既心態入去,店內裝潢係簡約既希臘風,一踏入門口就聽到貓王Elvis Presley其中一隻經典歌Hound Dog(仲有其他50/60年代既經典英文歌)。由於仲係下午茶時段,就點了一客巴馬火腿蛋沙律tea set,整體而言,食材份量及比例都很合適,沙律菜都好新鮮。後來跟店員閒聊有關飲飲食食既野,講到扒類,佢似乎頗為推介西班牙黑毛豬鞍。坦白講豬扒唔係我既首選,不過為食兼好奇既我後來都點了一客。等左一陣,豬鞍黎啦,賣相唔錯,煮熟左都有約3厘米厚度,食落去既感覺呢,肉質頗彈牙,仲有濃濃既肉味同肉汁,同平時食到又鞋又硬,除左調味就冇肉味可言既豬扒相比,肯定係一個唔錯既體驗(雖然改變唔到我對豬肉類已根深蒂固既排名),加上一個本來唔太起眼既薯蓉(內有些火箭菜同芝士,配得又幾好味喎),係一客好有誠意既製作,值得喜歡食厚切/豬扒人士嘗試。
巴馬火腿蛋沙律(Tea Set)
西班牙黑毛豬鞍扒
Other Info. :
店員都好nice,果日忽然落雨又冇帶傘,佢地主動提醒我話有借傘服務,細心~