2017-05-23
2063 views
今日收工同三位同事食飯, 見大家都唔想食熱氣嘢,上網又見到附近間全記點心唔錯,所以就黎左呢度食。一睇到點心紙就已經有驚喜,竟然仲有鵪鶉蛋燒賣!現在已經好少有酒樓會賣啦。 燒賣上的鵪鶉蛋, 加上充滿肉汁的豬肉餡, 真係令人回味無窮,好難再搵到啦。鳳眼餃同蝦餃的鮮蝦, 不但爽口彈牙,而且仲大大粒, 加上皮又薄又滑,比一般酒樓既仲要好吃。必食的還有腸粉。 我們一共叫了兩份腸粉, 一個是 叉燒腸, 另一個是脆皮蝦腸粉。 先唔講佢既味道,淨睇成條腸粉霸哂張枱都好過癮,而食物方面,腸粉皮真係十分薄同滑,如果你食既係脆皮蝦腸粉,又脆又滑既感覺都好新奇。而飲茶必叫之品-流沙包,奶黃餡既份量都適中,一黎到果陣熱辣辣,Meet開佢即刻流左幾滴出黎;而流沙煎堆仔都是用同一個餡料, 兩件奶黃餡的食品都不算油膩,而且有蛋黃的香味, 拍得住酒樓點心的水準。最後我們也叫了一個甜品, 杞子桂花糕。 材料很足, 不甜, 很適合女生吃, 所以很快被同事吃清光。總結黎講,全記點心既份量都偏大,而且都俾足哂材料,但埋單價錢一人都只係差唔多$80,係性價比十分高既點心店!
所以就黎左呢度食。
先唔講佢既味道,淨睇成條腸粉霸哂張枱都好過癮,
總結黎講,全記點心既份量都偏大,
而且都俾足哂材料,但埋單價錢一人都只係差唔多$80,
係性價比十分高既點心店!