2020-12-30
聖誕假嘅時候係咁食壽司同埋牛扒,所以今日同朋友聚會,大家都想食得清淡啲,我哋喺又一城兜咗幾層,發現王家沙嘅食物最啱食,仲要做緊自選個人午餐優惠,非常划算,所以就決定食呢間啦😋佢嘅自選個人午餐$128一位,包一個點心拼盤、湯羹、一款小菜,最後可以揀食飯定係食陽春面。一坐低,嗰侍應已經放低咗一碟花生(餐前小食),喺呢度真係要提吓大家❗️❗️❗️其實嗰碟花生你係可以唔要㗎!因為如果你就咁食咗嘅話佢就會收$12,大家唔啱食嘅話,真係唔需要勉強,可以直接同個侍應講。因為我發現好多人都唔知呢樣嘢,所以特登同大家講吓。其實出面好多中菜餐廳都可以咁做,大家自己可以留意下!當然,如果個餐前小食你係鍾意食嘅話,咁就可以skip咗呢個步驟。建議大家可以問吓個侍應今日嘅老火湯係咩,先至決定要老火湯定係酸辣湯。因為今日嘅老火湯係蘿蔔湯,而我阿媽今晚又會煲蘿蔔湯嘅關係,所以我就揀咗酸辣湯。🎈正宗酸辣湯呢個酸辣湯真係不得了!用料非常足夠,有肉絲、木耳、蝦仁🍤唔會太咸,酸辣味剛剛好,好開胃,我同朋友都完全清曬底!🎈四川回鍋肉呢個回鍋肉好夠鑊氣,而且肥瘦適中,除咗菜之外,佢仲加埋三色椒一齊炒,味道豐富啲,不過一大碟菜裏面,回
🎈正宗酸辣湯
🎈四川回鍋肉
呢個回鍋肉好夠鑊氣,而且肥瘦適中,除咗菜之外,佢仲加埋三色椒一齊炒,味道豐富啲,不過一大碟菜裏面,回鍋肉嘅份量就唔係好多,大概有五至六舊,而且啲菜嘅味道偏鹹,食完要飲多幾啖茶先得,不過整體來講,味道都唔錯
🎈宮保雞丁
宮保雞丁同頭先嘅回鍋肉一樣,味道都係偏鹹,佢啲雞肉都幾大舊,味道不過不失,而呢碟菜最好食嘅係啲韭菜😂好入味
🎈陽春麵
因為平時喺屋企成日都食飯嘅關係,所以出親嚟食嘢我都鍾意揀麵。
佢呢碗麵嘅麵質偏霖,好滑身,湯底清清地,配埋頭先講嘅兩樣餸一齊食就啱啱好啦
食食下嗰侍應拎個點心拼盤上嚟,我哋先記得仲有點心拼盤未上😅
🎈點心拼盤
點心拼盤包一粒小籠包、一隻鍋貼,同埋兩粒紅油抄手。
唔知係咪因為唔係用返小籠包嗰啲籠,所以小籠包個底一嚟到已經穿咗,不過個味道都係好食嘅!
而鍋貼裏面都有好多肉汁,唔會好乾
反而個紅油抄手有少少失望,上到嚟已經係有啲凍,而且唔夠辣
最後,我哋另外叫咗個甜品。
🎈芝麻豆沙煎餅
就咁睇相好似唔係好多豆沙,但係食落去其實豆沙嘅分量剛剛好,佢出面個皮全部都係芝麻,所以好香好脆,呢個甜品有驚喜,鍾意食豆沙同埋香口野嘅人都應該會鍾意
總括來講,呢個自選個人午餐真係好抵食😋