2022-01-03
Lau Pak 留白 @西九文化區前幾日趁住藍天白雲就去咗西九文化區行下,係小巴站附近發現咗一間叫留白 @laubak.livehouse 嘅餐廳,見佢個名咁得意就入去試下👀我地叫咗一份炸蕃薯條配蜜糖芥末醬、香草紫薯鮮奶、漸層抹茶咖啡☕️同錫蘭檸檬茶炸蕃薯條色澤都幾靚,冇炸過龍,份量都夠四人share,不過口感就略嫌唔夠脆,啲蕃薯條好多都痴埋一舊,估計係因為無索乾水就拎去炸;而且切得太幼,如果粗身番啲食落會爽啲😋香草紫薯鮮奶外觀唔錯,淡淡嘅粉紫色真係好適合打卡,如果個拉花可以再靚啲就好了☕️味道係比較重牛奶味,紫薯味較淡,食唔岀香草味。飲到底就發現都幾多紫薯粉沉咗係底未溶,呢個位要改善一下🙆🏻♀️漸層抹茶咖啡都係用抹茶粉溝奶,份量偏細,奶味足,抹茶味中等,但幾乎無咖啡味。其實餐廳有一杯平$8嘅抹茶鮮奶,友人揀比多$8就係為咗有咖啡飲⋯⋯兩杯錫蘭檸檬茶相對失色,茶味好淡,加上一大舊檸檬插係杯邊做裝飾,我地唯有用手自己擠檸檬🍋,隻手因而整濕左。如果餐廳係將幾片檸檬擺係杯入面,再用一片檸檬插係杯邊做裝飾會比較好。其實未計加一都要$40一杯,友人就覺得呢杯檸檬茶性價比頗低😪總括而言,餐廳食物同飲品
總括而言,餐廳食物同飲品質素一般,收費偏高,勝在唔洗排隊,即刻有位坐👍🏻