phonebus
phonebus
Level 4
2019-10-02
Follow

約咗表哥想傾下遲D旅行的事,所以就專登出去左黃埔, 就大家方便。既然大家食咩菜都無所謂, 越南菜都啱我哋喎, 如是者就揀左去早安越南。

餐廳內裡裝修走摩登路線,配上柔和燈光,加上紅色大大隻字寫住PHO 與如牆上的飲品樽/酒樽等等, 餐廳尾一幅巨型牆畫,正正越南少男攞住支是拉差, 不失越南風情。最稱心係枱櫈排得唔算逼,讓人坐得舒服。

晚餐套餐有眾多選擇,有飯有粉, 我地兩款都叫左, 再加一個小食及一碟菜, 兩個人就夠晒食。

香茅豬扒湯河

揀「香茅豬扒湯河」純粹係因為大家都係食肉獸,
湯底下滑溜河粉多, 份量足, 而且豬扒炸得金黃,並且已經切成一件件方便食用,咬落去覺得勁鬆化, 唔油又加上香茅味十足, 不錯。此外,個牛骨湯底濃而不膩,深而不濁, 整體食味唔錯。

紅酒牛尾飯

咪睇佢細細碗,其實牛尾的份量都唔少,最緊要炆得夠正,D牛尾燉得肉軟鬆潤,有肉香而又骨肉分離 ,而且,個汁底香濃,配飯食得過癮。

熱桂花香蜜和椰汁三色冰

兩個飯餐都配飲品, 分別叫了熱桂花香蜜和椰汁三色冰, 熱桂花香蜜瀰漫着甜蜜的桂花香, 暖暖潤潤!椰汁三色冰粉條軟滑、椰漿香甜超濃郁,確實是消暑良伴。

馬拉盞炒蓮藕苗

鍾意濃味嘅人就arm 晒! 快炒蓮藕苗口感爽脆, 夠晒香辣惹味!

越色焗蟹蓋

蟹蓋味道鮮甜甘香,蟹肉多, 也不會焗得過乾, 味道濃郁又不油膩

總結一下,餐廳環境好,整體食味有水準,以黃埔地區而言,定價唔算高,而且呢到都算方便傾!整體印象不錯!
Like
Ratings