茶記粉又出動搵食,間中我都會會心念念想食茶記焗豬扒飯同咖喱牛腩,今日就去咗位於北京道新開冇幾耐嘅「花月冰室」地理位置超方便,人氣滿滿晚市仲要等位,就入去試吓係咪真係咁好食👍▪️鮮茄波蘿焗豬扒飯不負眾望,豬扒夠厚身口感軟腍又入味,鮮茄醬汁調味剛好配合溶化咗嘅拉絲芝士,醬汁包住每一粒炒飯,而且仲有菠蘿,成個飯夠晒開胃▪️馬來咖哩牛筋腩飯咖喱帶有椰奶的香氣味味香辣,牛筋腩肥瘦適中,炆得軟腍又夠味,醬汁配上牛腩和薯仔,撈埋白飯超讚▪️XO醬西蘭花炒斑片小炒亦做得非常唔錯,炒得夠鑊氣,用XO醬爆炒西蘭花和斑片夠晒惹味▪️冰鎮奶茶飲奶茶最鍾意飲冰鎮,唔會俾冰溝淡味道,奶茶香滑茶味濃,而且唔太甜,好飲▪️椰汁紅豆冰店家推介,紅豆夠晒綿蜜入口即化,配合椰汁夠晒正宗,炎炎夏日來一杯就啱晒

▪️鮮茄波蘿焗豬扒飯

▪️馬來咖哩牛筋腩飯