得閒飲茶!!! 可愛高質中式點心 ✨🥰📍元朗 Yuen Long即叫即蒸嘅精緻中式點心, 配埋創新嘅口味同造型設計,真係讓人眼前一亮🥰 呢度同茶樓唔同, 有卡位, 坐得好舒服🤩 每款點心都係各有特色,樣樣都好足料, 味道可以食得出師傅用心製作😋 誠意推介八號茶居🥧🥰-• 箭豬紫薯包🦔🍠🍞箭豬造型超可愛!!! 一籠有兩隻可愛嘅小箭豬,鬆軟嘅饅頭包住綿綿滑滑嘅紫薯餡料, 食落甜甜地, 一定要趁熱食!!!💰$24🪄4.7/5• 雪山叉燒包🏔🍞呢個叉燒包嘅雪山酥皮非常酥脆,麵包鬆軟😋 打開一看可以見到裡面嘅叉燒餡好多!!!🥰 甜甜地又唔會太漏🤩 我朋友食第一啖佢非常驚喜🤣🤣 真係唔錯唔錯😋💰$24🪄4.9/5• 鴛鴦鮮蝦網米腸呢個都好好食!!!😋 佢脆卜卜好有口感😆 綠色同橙色嗰層似炸兩嘅口感😆 入面可以見到有蝦🦐 超爽脆!!!😍 同埋腸粉皮都好滑🤩 口感層次都好豐富😙 呢個朋友都覺得好好食😋💰$35🪄4.9/5• 手磨薑汁糕(三件)🥰呢個同椰汁糕非常類似,你會見到有層層分明😍 食落煙韌彈牙🤩 味道方面食到淡淡薑汁味, 清幽淡香😆 唔會過甜!!! 重點都係佢好彈牙🤩 不過食完一舊已經超級飽🤰🏻
得閒飲茶!!! 可愛高質中式點心 ✨🥰

• 鴛鴦鮮蝦網米腸
💰$35
🪄4.9/5

• 手磨薑汁糕(三件)🥰
呢個同椰汁糕非常類似,你會見到有層層分明😍 食落煙韌彈牙🤩 味道方面食到淡淡薑汁味, 清幽淡香😆 唔會過甜!!! 重點都係佢好彈牙🤩 不過食完一舊已經超級飽🤰🏻🤣
🪄4.5/5

• 黑松露野菌粉果🤩
平時食開嘅粉果都係有好多餡料 但係呢兩粒係極為飽滿😍 一咬入去你會發現佢爆多爆足料!!! 一開始見到賣相覺得無其他點心咁吸引, 比較黑黑沉沉咁, 但一咬入去嘅時候我真係內心尖叫咗出嚟: 嘩!!! 好多雜菇, 黑松露味道超級突出, 味蕾完全被俘虜了😆
💰$20
🪄4.2/5

• 鵪鶉蛋燒賣😆
你會見到佢外型非常之大粒🤣 真係包住隻細細粒嘅鵪鶉蛋!一大啖咬落去連埋一齊食, 口感同樣地係非常之豐富🥰 我好中意食有蛋味嘅燒賣🤣😋
💰$27
🪄4.5/5

• 布拉腸粉🫔
真係布拉嘅布拉腸粉!!! 滑到呢... 一放入口就即刻瀡咗落去... 大約有五條, 餐廳比咗豉油同埋麻醬(如果有埋甜醬就好啦), 適合鍾意清清地嘅人🙆🏻‍♀️
💰$22
🪄5/5

• 白灼菜心
呢排難得可以食菜!!! 菜心大約有4大條,唔算好多但係食菜健康呀!!! 同埋重點係菜心無渣, 灼得爽甜!!!
💰$19
🪄4/5

🖇 早餐有一盅兩件套餐,更加抵食!!!
🖇 可以自己揀飲咩茶葉🫖 有好多款茶,例如普洱、壽眉、鐵觀音、香片、菊花、菊普😙 茶位只係$5或者$8一位咋!!
🖇 上菜速度都好快😆 唔曬等好久~