2017-09-14 1035 views
舊同學話約食飯,點知話突然之間有事要放飛機……好彩有老公接收,帶我去公司佢公司附近食好西。咁我都唔同佢客氣,來個季節魚刺身先金目鯛金橙色的魚皮本來已經好奪目,經過火炙,賣相更加吸引!切得幾厚身,幾好口感。油甘魚最重魚味,池魚的味道清新鮮甜。京蔥牛舌京蔥牛舌,簡直係人間極品!醬汁好香濃,洋蔥同埋京蔥兩的味道發揮得淋漓盡致,令到醬汁吸收到佢哋嘅精華,牛舌切到一細塊一細條咁,同洋蔥或者京蔥可以一齊食,口感同味道更豐富,上面更加有啲蔥花,除了點綴的功用,亦令到牛舌多一點青香。味噌豚肉鍋味噌湯味濃當然係預料之中,但係呢個味增湯多了一份濃郁的鮮甜,鹹味反而唔太過,同想像之中不一樣,但係都好惹味,豚肉的厚度剛剛好,薄咗又會冇口感,厚得滯又會覺得肥膩。上連少少豬皮,幾好趙口。舞茸醬煎蠔呢一個精緻嘅煎蠔,係我全晚之中最喜愛的一道菜,蠔十分之大隻!外面煎得香,裏面仍然好滑好juicy,下面的那塊東西一點都不簡單……係一塊蘿蔔來的,咬落去蘿蔔汁竟然帶有蠔味,而且呢份蘿蔔外面仲有一片薄薄的煙煙韌韌的皮包裹着, 令口感更有層次,周邊仲有極之滑而且味道濃郁嘅舞茸汁,連埋蠔一齊食,味道更加昇華!原條喜之次一夜干好開

咁我都唔同佢客氣,來個季節魚刺身

油甘魚最重魚味,池魚的味道清新鮮甜。

京蔥牛舌

味噌豚肉鍋

舞茸醬煎蠔

原條喜之次一夜干

好開心!可以食到喜之次!燒得好香,啲骨係燒到好似薯片咁脆。

好開心今晚可以咁公道價錢食到一間咁高質嘅日本料理,唔單止食物質素高,員工十分之好招呼, 很細心,笑容可掬。
2017-09-12
$502 (Dinner)