Hiring
$21,000-$23,000
Monthly (Negotiable)

十下火鍋

SUPPA Hot Pot by ATUM
2019-05-14 276 views
呢間火鍋店想黎好耐啦,今日相約了朋友下午在港島區見面,朋友話好耐冇打過邊爐,所以就同佢黎到呢間充滿懷舊味道的火鍋店試試。這間火鍋店是以六、七十年代的居住環境作主題,朋友見到從前舊式的雪櫃很雀躍,而且還播著這個年代的廣東歌,整個環境都有令我回到這個年代的感覺一樣,很特色!這裡有套餐可以點或是可以散叫,我們決定點了二人餐($288/位),看上去以為這個二人餐並不會太多,但食食下就發現原來都會食到好飽。胡椒豬肚湯拼木瓜蕃茄鮮魚湯,這裡的湯底非常有味而且足料,胡椒豬肚湯胡椒味超濃,內裡咸菜和豬肚都不少!木瓜蕃茄鮮魚湯,冇諗過真係有成條魚尾係湯入面,蕃茄味濃但也飲到魚的味道。湯X後店員還會幫忙拎起魚,方便打邊爐和就咁食!手切本地牛肉,牛肉味濃,唔會太肥!花雕雞嫩肉,雖然切得有點細粒,但係肉質嫩滑,而且真係食到有花雕酒味!十下三寶滑,相信這個三寶滑是包括了墨魚滑、鯪魚滑發蝦滑,其中墨魚滑食到墨魚粒的爽口,口感不錯!果皮魚蛋,原來果皮魚蛋打邊爐味道都唔錯,而且這裡的果皮魚蛋真係有果皮味!流心粟米丸和三星蔥醬爆貢丸,粟米丸有種飲粟米忌廉湯的感覺,而貢丸的三星蔥味濃!鳳城水餃,內裡有蝦,蝦爽口彈牙,餡料

醬料

大刀手切本地牛肉
手切本地牛肉,牛肉味濃,唔會太肥!
花雕雞嫩肉

十下三寶滑
懷舊果皮魚蛋

流心粟米丸及三星蔥醬爆貢丸
三星蔥醬爆貢丸

鳳城水餃
鳳城水餃,內裡有蝦,蝦爽口彈牙,餡料都好足!
鴨血
鴨血夠結實,唔怕耐左會散哂!
響鈴
響鈴浸湯一陣再食非常惹味,因為吸收哂湯的味道!
蔬菜拼盤
蔬菜拼盤有粟米、白蘿蔔、冬菇、生菜和娃娃菜,粟米和白蘿蔔都好鮮甜。

竹蔗茅根
竹蔗茅根清甜,飲左都覺得冇咁熱氣!
總括黎講食物質素不錯,而且店員服務體貼,會主動加湯!整餐食得好開心,因為同朋友一邊食一邊估歌仔,而且當日還有不少外國遊客到這裡打邊爐呢!
2019-05-11
$320 (Lunch)
花雕雞嫩肉
懷舊果皮魚蛋