2K
2018-11-05 2023 views
多謝老友大解慳囊,提早賜我生日自助大餐。撞正巨形吞拿魚,人山人海,解剖表演,有咩好睇呢?樓底超高,感覺超爽,非常修長地形的餐廳。劃分多個食物區,首次見到如此盛大的豪宴,種類繁多,目不暇給。波士頓龍蝦、茄菲蟹、松葉蟹、大蜆、青口、翡翠螺、海蝦、鮑魚、淡水龍蝦仔、帶子刺生、三文魚刺生、大眼三文魚刺生、吞拿魚刺生、黃鰭吞拿魚刺生、墨魚刺生、吞拿魚腩壽司、炆羊膝、辣炒松葉蟹波士頓龍蝦淡水龍蝦、粟米龍蝦湯、瑤柱燕窩羹、鵝肝洋蔥迷你漢堡、燒牛柳、、炆五花腩、高湯五花腩墨魚汁麵、蒸海斑、朱古力梳乎里、咖哩炒蟹、炆海參、花膠炆雞、炒飯、洋蔥煙肉煎薯仔、火腿、風腿、芝士、壽司、雜菜天婦羅、大量甜品、鹽焗原條三文魚、等等等等,未能盡錄。中西日、東南亞、海鮮、甜品、沙律、冷盤、刺生、壽司、扒爐、燒烤、等等等等,真係講唔完。第一輪戰鬥,開動!淡水龍蝦,不藏任何蝦膏,手指尾大的肉身,爽爽而非常淡茂茂,如有醬點下就更好啦。海蝦,最穩陣之選,難食微乎其微,爽爽甜甜多汁滿意。大蜆,無味既?過熟帶韌,鮮味完全流失。青口,比大蜆好一點點,富彈性的青口肉,不粉不韌滲出微量海產甜味。翡翠螺,硬實實,鞋烚烚,不鮮不甜,我寧願食

淡水龍蝦,不藏任何蝦膏,手指尾大的肉身,爽爽而非常淡茂茂,如有醬點下就更好啦。海蝦,最穩陣之選,難食微乎其微,爽爽甜甜多汁滿意。大蜆,無味既?過熟帶韌,鮮味完全流失。青口,比大蜆好一點點,富彈性的青口肉,不粉不韌滲出微量海產甜味。翡翠螺,硬實實,鞋烚烚,不鮮不甜,我寧願食東風螺。茄菲蟹,我只重質不重量的,澎湃蟹膏不咁甜散發少許咸味,不軟滑而鞋鞋的,蟹肉淡而無味,不喜歡。醬油鮑魚,韌韌不彈,陣陣甜豉油味道,薄弱的鮑味,失望。

波士頓龍蝦,在過熟邊緣,幸好還有蝦味蝦汁,淡口微彈,免強合格食得過,連吞兩隻回回本先。松葉蟹腳,大量海鮮冷盤最好食都係您喇!蟹味濃郁香甜,蟹汁依然保存在殼內,食落水潤清爽。

三文魚刺生、吞拿魚刺生、墨魚刺生,平平庸庸,雖新鮮但偏淡。大眼三文魚刺生,白肉魚?結實肉質,但樣魚味非常淡。帶子刺生,十分鮮甜,軟綿滑溜。

吞拿魚腩壽司,手握壽司有點質素,飯團大少剛剛好,飯粒乾爽不過濕,係淡口少少。油潤吞拿魚腩配飯一絕,魚脂溶化,甘香嫩滑。黃鰭吞拿魚刺生,食不出跟剛才的吞拿魚刺生有什麼分別。

高湯五花腩墨魚汁麵,微暖湯汁混粉腍墨魚汁麵,搭片咸香五花腩,試一次便夠,遫速消滅算數。粟米龍蝦湯,粗糙的質地,咸蝦湯味撞甜粟米味,有趣富創意。大蝦天婦羅,半腍的炸醬包著爽蝦,不過不失。瑤柱燕窩羹,紅燒翅的高湯底混上乾瑤柱,濃郁可口,食得津津有味,間中還食到燕窩碎爽爽的感覺。

炆羊膝,原隻巨大見到已勁開心!微暖大大舊肉結實彈牙,嚼勁十足,淡淡醬料味,羶香味道較強烈,滿意的。辣炒松葉蟹波士頓龍蝦淡水龍蝦,味道只留在外沒有滲在內,似係將剛剛冷盤回鍋兜個汁,不是走油鮮炒,馬虎了事。

燒牛柳,外層焦香包著嫩紅鮮肉在內,外暖內凍,淡淡然的牛肉甜味,淋上醬汁較可口。食過翻尋味,食多片先,食肉獸是我。

鵝肝洋蔥迷你漢堡,硬硬乾乾的麵包毫不鬆軟。夾著鵝肝羶到頂頂點,濃烈羶味受不了!質地勁滑溜勁油潤,但都於事無補。

朱古力梳乎里,鑼聲一響!各食家衝住出去搶,要搶的嗎?我對甜點麻麻,一試無妨。鬆軟朱古力味濃,甜味得宜不嗆,不錯。熱齋咖啡,完滿結束,來杯熱飲作結,激戰成個鐘後休息一下。

超級飽,多謝老友賜我飲食。我真係再吃不下了,捧著脹卜卜肚腩回家去。
波士頓龍蝦、三文魚刺生、吞拿魚刺生、墨魚刺生、大眼三文魚刺生、帶子刺生
淡水龍蝦、海蝦
波士頓龍蝦、松葉蟹腳
三文魚刺生、吞拿魚刺生、墨魚刺生、大眼三文魚刺生、帶子刺生
吞拿魚腩壽司
高湯五花腩墨魚汁麵、大蝦天婦羅、粟米龍蝦湯
瑤柱燕窩羹
炆羊膝