2022-06-18
點心到價錢💲: $28/ $26/ $22/ $30/ $20/ $19/ $30/ $26好味程度😋: 4.2/5服務🍴: 3.7/5環境🗾: 3.7/5性價比🥢: 4.5/5回頭率😚: 4/5-來緊父親節想一家人去飲杯茶,食個包,又唔想好貴既?今日介紹呢間係佐敦的點心店就啱晒啦😗 價錢抵食,質素都OK,係啱晒老嫩的一間鋪。入面用左木系裝修都幾舒服😌-✅沙律明蝦角。大大個!好似炸蝦丸咁,蝦膠紮實,有蝦肉粒。脹卜卜塞滿晒啲餡,點埋沙律醬更邪惡!-✅✅蜆介鯪魚球。好耐無食呢個餸,呢個炸得香脆熱辣辣,鯪魚肉丸出奇地唔係好腥🤭 係有驚喜的!點埋鹹中帶啲鮮味的蜆介又唔錯🤩-✅✅卡通流心芋蓉包。樣貌可愛唔單止,上碟熱辣辣,一mit開個包,就有滿滿的芋蓉😋 超愛芋頭製品的我覺得好好食!芋蓉綿滑重奶香,好夾鬆軟的包,又唔會好甜,唔想食流沙包咁膩,呢個選擇唔錯😝 呢個包比較細個,等你可以食下其他野~-✅晶瑩鮮蝦餃。都係比較細粒,但都OK。入面幾粒蝦肉,個皮唔會好黏。過得去但唔係一定要叫🤫-✅豉汁蒸鳳爪。正常發揮,鳳爪蒸到好軟,啱啱好比杰到剛好的醬汁裹住☺️-✅✅濃湯鮮竹卷。我鍾意呢個用左豆乳湯,一d都唔
好味程度😋: 4.2/5
服務🍴: 3.7/5
環境🗾: 3.7/5
性價比🥢: 4.5/5
回頭率😚: 4/5
✅✅濃湯鮮竹卷。我鍾意呢個用左豆乳湯,一d都唔油膩😳 新鮮腐竹包住入面的蘿蔔木耳等等,口感爽脆,感覺清新😆 仲有幾片菇菇,食完可以飲埋D湯!
✅原隻蝦燒賣。唔錯,有成隻蝦係面,味道夠鮮,入面食到蝦肉,同豬肉的比例幾均勻🥸
🆗金沙脆皮銀蘿腸。腸粉皮唔係特別晶瑩剔透/薄,同埋因為入面有D炸過的脆脆,令成個感覺有D油膩🫠 不過蘿蔔做餡就清甜D。
整體都OK,全部都幾好,不過蝦餃燒賣就無咩特別,反而D特別款就好D🤤 聽日大家多個餐廳選擇啦!
同區美食🍧: #piggyfoodiein佐敦