2001-08-25
行過Ashley Rd.﹐Red Ant 給我的感覺很清新乾淨。晚餐又係三人行。之前都食過一次﹐覺得唔錯﹐所以想寫出來同大家分享下﹗點了幾樣送菜﹕-豆豉芝士汁鋦露筍海聖子飯(個名真係長﹗)-焗吞拿魚冬菇-炸田雞腿-蜜糖羊扒-芝士焗西蘭花-咸蛋皮蛋豆腐-另外三杯o野飲--青檸蜜糖綠茶﹑椰汁雪花糕咋喳冰﹑仲有一杯好似係coffee+Orea o既飲品本來係最無信心o既“奇怪”焗飯竟然會係最有驚喜﹗豆豉與芝士不但不矛盾﹐還擦出火花呢﹗真係唔錯﹗羊扒我覺得幾好味--但係大大舊肥油﹐好食就當然好食啦﹐不過就唔係太健康。吞拿魚冬菇一件就夠﹐試試無妨﹐但係幾"nau"。炸田雞腿都算係Okay﹐但係唔知點解好似裡面有太多“水份”--有點剛解凍的感覺﹗芝士西蘭花幾好味。全場敗筆歸“咸蛋皮蛋豆腐”﹗﹗﹗因為實在係蛋是蛋﹐豆腐是豆腐﹐一點火花都無﹐“食之無味﹑棄之可惜”也﹗可能是因為沒有適當的醬料的關係吧﹗三杯飲品各有特色--但Coffee的那杯有點像Chocolate﹐椰汁的那杯不用說都知道會是“飽上心頭”﹗我諗如果係去紅螞蟻﹐食焗乜焗勿or 炸乜炸勿﹐就最好唔好再點些太飽的飲品了, 所以綠茶會係個比較明
點了幾樣送菜﹕
-豆豉芝士汁鋦露筍海聖子飯(個名真係長﹗)
-焗吞拿魚冬菇
-炸田雞腿
-蜜糖羊扒
-芝士焗西蘭花
-咸蛋皮蛋豆腐
吞拿魚冬菇一件就夠﹐試試無妨﹐但係幾"nau"。
芝士西蘭花幾好味。
我諗如果係去紅螞蟻﹐食焗乜焗勿or 炸乜炸勿﹐就最好唔好再點些太飽的飲品了, 所以綠茶會係個比較明智的選擇﹗
三個人三百蚊﹐又飽又幾好食﹐算係咁啦﹗