2010-06-07 46 views
因為要幫老婆朋友手搬屋,去到前想搵D野醫下肚, 經過呢間店突然"了"起食越南粉癮, 又見有班後生仔女走出黎, 心諗都應該靠得住.入到去, 只見有個似"老闆娘"ge化濃妝呀姐, 同一個妹妹仔係到抺台, 抺左好耐,又不斷同一個妹妹仔講野. 我地企係佢前面, 好似見吾到我地咁. 佢走開左, 我地就坐落去. 當時張台得我地兩個人, 我同老婆都坐開面, 我地叫個妹妹仔落單, 要了一客香茅鰻魚飯加雞翼凍檬. 過了一陣, 個老闆問個妹妹仔, 鰻魚飯同埋咩野, 個妹妹仔吾記得左, 再問過我. 到叫野飲, 見佢個餐牌有"椰汁"同"青檸", 我就講"椰汁, 青檸". 跟住個老闆講, 冇"椰青"ga wor, 跟住我再講"椰汁同青檸"吾該, 但個老闆又講椰青要加錢ga wor. 我心諗"做咩咁九吾搭八ga", 最後我再清清楚楚講, "係一柸椰汁~同一柸青檸", 老闆再冇出聲. 然後個濃妝呀姐走過黎推銷佢地ge特價小食, 講完一輪, 想試下蔗蝦, 點知個老闆話"冇晒啦"...我即時有被玩ge感覺. 最後濃妝呀姐叫我地試下蝦餅, 聲稱用龍蝦肉加越南蝦肉整, 我無奈地叫了一客. 跟住戲玉,當老闆炸好蝦餅, 開始

跟住戲玉,當老闆炸好蝦餅, 開始做飯, 老闆又問個妹妹仔, 鰻魚同咩野呀?! 個妹妹仔竟然無言以對...我即刻忍吾住接直同老闆講"雞翼凍檬"
, 唉...原來佢地見得番我地同另一台客, 所以冇寫過單...好,當鰻魚飯同雞翼凍檬都到晒準備開動之際......上一段我講左我係坐開面, 所以我睇完餐牌, 好順手放係隔離, 點之...濃妝呀姐走過喝令道:"呢D吾係台墊!! 同我擺番好佢!!", 我即刻連叫三聲"係, 係, 係"
, 跟住同老婆低下頭以極快速度進食. 我從來未試過食野可以同時感受到氣憤與驚恐. 真係一餐飯可以實現你"三個感受".

講番野食, 雖然主菜份量少, 但的確好味, 蝦餅好彈牙好鮮, 雞翼好入味, 鰻魚飯的汁似豉油但幾特別. 椰汁, 青檸就很普通. 找數前, 老闆送了我地同另一台椰汁西米糕, 我懷住感恩ge心情快快食完比錢走人. 走到街上, 複雜ge情緒仍然未能揮去. 如果大家想貼錢買難受, 不防一試.
2010-06-06
$50 (Lunch)