2017-11-10 7501 views
歌名:幸福摩天輪🎡歌手:陳奕迅 “🎼深呼吸然後與你執手相隨 甜蜜中不再畏高”🎡聽到中環摩天輪在年底重開的消息,門票仲要調低至$20,心情興奮,記得某年某冬天,我和女朋友曾在日本乘坐摩天輪,轉啊轉,今天,女朋友轉為太太。🎡趁住老闆不在香港,可以搵太太出來食Lunch,平時我地兩小口因為唔同食飯時間所以很難夾到,今天是小奇蹟日,所以去左呢一間大吉居酒居食好野。🎡大吉居酒居在中環區商業大廈二樓,位置不算方便,這些樓上食店需要靠口碑,我也是靠朋友介紹才識去,我們兩個人被安排坐一張4人卡位,十分舒服。🎡食店服務細心,怕大家等位等得耐,所以先送上兩客前菜沙律及麵豉湯,一邊食一邊點餐,不會餓過龍,而且枱上已有2罐道地烏龍茶,解渴無難度。“🎼當生命似流連在摩天輪 幸福處隨時吻到星空”🎡當年的日本之旅,我俩背包旅行左慳右慳,一個餐兩份食,雖然食得不夠,卻很享受又甜蜜,感謝太太從沒抱怨…🎡今天,我為太太叫了這份「二人商務套餐」:一品露筍炒鮑、金蒜虎蝦鐵板燒、刺身盛合、卷物拼盤、銀雪魚西京燒配安格斯西冷扒。二人份,二人食,滿足。🎡大吉嘅燒物的確唔錯,亮點是金蒜虎蝦,燒到連蝦鬚都唔會燶。太太串我快d學下人點整
歌名:幸福摩天輪🎡
歌手:陳奕迅

“🎼深呼吸然後與你執手相隨 甜蜜中不再畏高”

“🎼當生命似流連在摩天輪 幸福處隨時吻到星空”

🎡大吉嘅燒物的確唔錯,亮點是金蒜虎蝦,燒到連蝦鬚都唔會燶。太太串我快d學下人點整,因為每一次BBQ我都燒燶曬d蝦。問一位男侍應,佢好有耐心咁答我地,原來佢地既燒物係用非一般既燒爐,而係上下都會受熱既爐,所以唔洗好貼火,而又燒得好均勻。蝦身烤得香口,肉爽有啃勁,蝦表面灑上鹽,帶起了蝦的鮮味,不錯。

🎡銀雪魚西京燒配安格斯西冷扒,是另一道出色的燒物,肉質鮮嫩,燒得很香很惹味,份量適中。

🎡刺身盛合:三文魚、吞拿魚、油甘魚、北寄貝、甜蝦。刺身整體不錯,點些芥末及醬油,Yummy Yummy!
食物整體質素不錯

🎡最後食甜品,食店竟然送Movenpick,完全中曬我太太心意,見到太太開心,我心也愉悅了,其實與太太共餐而很開心,彷彿我俩乘坐了美食摩天輪。“🎼驚慄之處仍能與你互擁 彷彿遊戲之中 忘掉輕重”。

MOVENPICK 雪糕

🎡❤🎡❤🎡❤🎡❤🎡❤🎡❤🎡❤🎡❤🎡❤