2015-11-14 875 views
某日同朋友行街,經過亞士厘道一幢商業中心,咁啱行到肚餓就諗住睇下有咩好食。千挑萬選之下終於揀左「響葫蘆」。唔知係咪因為時間尚早,上到去唔算太多客人,初時都擔心會唔會只係一間普普通通嘅日本餐廳,但係食完之後發覺比想像中更有驚喜... 坐低左之後,我同朋友叫左個極上二人餐,當中有好幾個菜式都令我地非常難忘!首先上場嘅係軟殼蟹卷 。軟殼蟹加沙律醬,軟殼蟹就帶有鹹鹹地,而沙律醬就帶有甜味,食落去就好似有兩種感覺同時係個口度出現咁,加上上菜嗰陣,軟殼蟹仲係保持熱同脆,對比起沙律醬同飯嘅質感截然不同,兩者放埋一齊洽到好處 。飯卷上面仲有啲蟹子,佢嘅存在令整個菜式嘅口感更加豐富,可以話係錦上添花!最重要嘅係當你以為軟殼蟹同沙律醬會好膩嘅時候,其實佢地嘅味道就好似一凹一凸咁,互相中和,食晒兩舊都唔會好膩,就算叫多碟都無問題! 不得不提嘅仲有雞軟骨。開頭以為炸野一定好油,但係同我諗嘅完全係兩回事 。從賣相睇到個雞軟骨唔算好肥膩,但係食落口亦都唔係乾憎憎嘅感覺,可以睇得出廚師好有心思,嘗試令食物好食之餘亦都顧及食客嘅健康 !個雞軟骨皮脆內軟,食落有少少辣,但係係可以接受嘅程度,辣味令人更加開胃,
軟殼蟹卷
首先上場嘅係軟殼蟹卷
炸軟骨
!個雞軟骨皮脆內軟,食落有少少辣,但係係可以接受嘅程度,辣味令人更加開胃,食慾大增,當係佐酒小食又得,攞黎餸飯亦都係一流嘅選擇!
香蒜一口牛柳粒
最後當然係細佬覺得全個套餐最正嘅香蒜牛柳粒啦
 。真係尤其鍾意呢個菜式!食左第一舊就停唔到口,簡直係食過翻尋味!首先上菜嘅時候已經香氣撲鼻,第一啖咬落去嘅感覺係肉質非常鮮嫩,一啲都唔韌,雖然講唔上係入口即溶,但係牛嘅味道亦都因為咁可以係口入面徘徊多陣
。加埋黑椒同香蒜嘅襯托,牛嘅鮮味更為突出,整個菜式更加惹味!

最後要讚嘅係呢度嘅員工服務態度良好,上菜又有效率,絕對係同三五知己黎把酒言歡嘅好地方!
附上收據一張,等大家可以睇下極上二人餐仲有咩其他正野
,雖然唔算話十分抵食,但係喺尖沙咀呢啲咁貴嘅地段黎講,性價比都算相當唔錯嫁啦!
軟殼蟹卷
炸軟骨