2022-01-31 1458 views
皇后慶生,高級既去過,靚既去過,車軚米加持既去過,要幾個月前訂既都去過;近日,回憶起那些年,我同皇后在英倫咬麵包點Hummus 充飢既日子,便決定揾間有特色既希臘菜同皇后去回味一番。可能受疫情影響,原本喺香港既希臘餐廳已經吾多。睇番OpenRice, 喺九龍既希臘餐廳更已係全軍覆沒,揀左 灣仔月街既<Artemis & Apollo> , 難得呢日月星街小店林立,此店在OpenRice 食評亦一致讚好,所以帶埋皇后細嘗。 😉😉😉<Artemis> 喺月街,揸車既朋友可以泊太古廣場三期,行五分鐘就到。小店樓底相當高,圓拱型天花,放了希臘石像裝飾,簡單布置。一入店全英語溝通,餐牌亦未見中文翻譯,有啲比較抽象既前菜大家可能要估估下。不過,幾碟名菜我同皇后都食過,所以即刻點左 Hummus 試試。。 係豆磨成醬,加橄欖油同埋熱既 pita bread 食,成個口都係豆同橄欖香,味既感覺同平時西餐既刺激完全吾同;雖然小朋友覺得麻麻,我同皇后則十分享受 😁😁😁另外叫左主菜兩碟,包括《鐵板火燄烤蝦》,《燒豬柳肉》。《鐵板蝦》Prawn Saganaki 雖然只得兩三隻

另外叫左主菜兩碟,包括《鐵板火燄烤蝦》,《燒豬柳肉》。

《鐵板蝦》Prawn Saganaki 雖然只得兩三隻,但差唔多係每枱都叫既招牌菜。侍應把燒得白熱既鐵板上枱,繼而在客人前把汁淋上,大蝦汁接觸鐵板一刻,火燄在鐵板飛起,火舌足足一個成年人咁高,非常熱鬧!大蝦經火燒即食帶微辣,但蝦肉經過火烤,有外微焦內彈牙既效果,大力推薦!

《燒豬柳》(Souvlaki) 反而與我跟皇后相像有少少出入;我哋以為上枱的會是串燒又或 曲巴(kebab) 類似;誰不知上枱的更似咕嚕肉,但落左個冇乜味既沙嗲汁,但跟番伴碟既 yoghurt 味道不錯,豬柳剛熟,未算「太鞋」。。

總結: 全英語高質希臘餐廳,食物滿意,菜單稍加圖解或中文菜單會更好。

貼士: 好多「車軚人擇星」既西餐,支裝水係要另外收費。若大家相信香港食水,點 tape water 便可。

2022-01-23
$250 (Lunch)
  • Hummus
  • Prawn Saganaki