2K
2020-05-31 485 views
收工立即極速 5 波離開,半行半跑 13 分鐘到達火車先記起八達通未增值!身上只得 $500 蚊紙,閘口增值機竟然只接受 $50 及 $100!唯有行去另一個側門,但無票務處,已經行到全身濕晒!再兜上大堂搵票務處增值,居然裝修!票務處搬到老遠另一邊,要再行返轉頭,人都癲呀!最終落到月台人山人海無位坐,真係著鬼晒火!旺角落車去榮園食碗麵降降火,轉小巴返大埔飲酒驅邪驅邪!恭喜終於開新舖,唔洗再踎係坑渠邊。路過新舖見一個食客都無,乾淨光猛冷氣夠勁,不過似乎大家都較喜歡坑渠邊舊舖,露天無冷氣聞住異味,別有一番風味!舊舖千年不變獨孤生菜,千年不變不賣飲品,千年不變只賣魚蛋牛丸雲吞牛腩,都幾好做喎!幾十年老舖貫徹紿終不賣飲品,只賣生菜,絕無其他菜提供。供應招牌牛腩,另外就只有雲吞、魚蛋、魚片、牛丸,係得咁多架喇!就連炸魚皮都不賣,夠專注係勁既!新舖改變係侍應們轉晒做神州大媽,已經唔係以前清一色粗豪麻甩大叔咯,而且餐牌亦加入大量新出品。巧遇兩位洋妞食客看圖點菜不知所措,估估下點解唔問我呢?我坐低食碗麵啫,其他食客眼望望真奇怪,睇我就知唔係 MK 族啦,我遊客黎架乍。點解要坐個酒鬼阿叔攞住罐大藍妹埋黎

巧遇兩位洋妞食客看圖點菜不知所措,估估下點解唔問我呢?我坐低食碗麵啫,其他食客眼望望真奇怪,睇我就知唔係 MK 族啦,我遊客黎架乍。點解要坐個酒鬼阿叔攞住罐大藍妹埋黎?勁嗅煙味激嗅酒味,影響食慾呀!我仲有半碗未食完,搞到好似聞住屎坑食野咁!

剛聽到有食客點雲吞麵要求麵要烚腍一點?腍腍劈那會好食,莫非係假牙?不過以前有同事要食極腍近溶出前一丁麵,各有各口味。早年遇到有個阿嬸食客發爛渣無三餸湯麵食,失控呱呱嘈!誰知剛才我想食雙併撈麵,現已禁止!只可以單餸撈麵,食湯麵都最多雙拼!獨裁政權到底咩道理呀?依家被迫只可以食雙拼湯麵唔夠飽,轉頭要食多餐!

牛筋腩撈麵,清湯好淡,食完灌入清洗味蕾也不錯。用彈牙靚麵掛上美甜腩汁跟大量辣椒渣再捲上鬆化牛腩,擘盡我的血盆大口用力吸啜!食得豪氣暢快,停不了的動作,迅間消滅無得留低,好好食呀﹗辣椒油高質美妙!微辣而香味出眾使人回味,惹味開胃夠刺激!

牛丸牛筋腩粗麵加腩汁,都話走蔥咯,燥底突然上火!挑晒落檯面大媽您自己掃啦!食飽飽火氣降溫,用紙巾抺完嘴仔,順手將蔥花堆埋一齊,我氣量大,原諒大媽您!我係純正香港民,絕不被神州文化污染!牛骨湯底清香可口,粗麵爽彈滑高質,彈滑靚粗麵捲埋牛腩拖著大量辣椒渣濃湯享用,極美味極暢快!

蠔油生菜,爽甜沾上鮮味不咸不濁蠔油,全部清掉翠綠鮮嫩舔舔脷。蠔油菜芯,鮮爽翠綠,爆汁清甜無得頂﹗久別重逢,重新出發!無晒驃形大漢大叔,換來州味濃的嬸嬸伯伯。蠔油芥蘭,早前讚過菜芯大大碟疊得高高滿滿,物超所值!眼前芥蘭得少少,來貨價貴菜芯多倍?食落極高的品質,條條脆卜卜爆出菜甜味,就連菜葉都嫩嫩的!

魚蛋牛筋腩河,河粉看似正常,但一夾即散晒!唔怪得前後左右河粉男女都用羹食,還以為個個都那麼百般優雅斯文添!最後連我都要用羹食,大啖大啖掃入口算數,腍劈劈散筲筲!濃濃清香牛腩湯原味可口無敵,撈上辣椒油變得辛辣惹味,更加慾罷不能,幾乎一滴不漏飲晒。

魚蛋牛筋腩河,幾乎永不失敗的牛腩!嘆足您廿幾年都廿年如一日,依舊鬆化棉滑香甜濃郁!五香牛筋腩無得輸無得頂,鬆軟彈滑,嫩滑無渣,肉汁微滲,味道帶著香濃五香味,泛著富豐可口香料味。牛腩軟棉嫩滑,不乾不鞋亦無渣,甜美可口汁液已佔據每條纖維。溫柔地嘴嚼,每啖都滲出暖暖肉汁,真的欲仙欲死啊﹗牛筋腩撈粗,粗麵微嫩帶滑有咬口,結實爽彈硬麵大愛,掛著大量辣椒渣狂啜辛香微辣,最愛用麵捲住牛腩撈埋大量辣椒塞入口,刺激醒腦!

淨雙丸走蔥,其實係牛丸魚蛋喎,淨丸蛋先正確,可能榮園只有這兩款。魚蛋有著魚腐的味道及質地,質地都有點似鯪魚滑做成既魚蛋。魚蛋雖腍但腍中帶滑十分神奇,外彈內軟多汁,鯪魚滑味濃濃的,亦有點潮州魚蛋味。魚片跟魚蛋味道一模一樣,只係多左炸過的咸香及嚥韌外皮。起初不喜歡,奇怪地越食越起勁,越有味道越喜歡。牛丸使我聯想起打邊爐,跟凍肉舖買既同出一轍。外層滑嘟嘟,質感十分結實而帶點爽,淡淡的牛肉香,平凡一般。牛丸充滿彈力,整粒啪入口,爆開!肉汁甜牛肉味清爽蠻好食,不過通記更勝一籌。

雲吞牛筋腩粗麵,我要雲吞牛筋腩撈粗走蔥走蠔油,出現係湯麵加勁多蔥!阿嬸親手幫我挑走蔥花,我原諒您啦。以為比只淨腩麵我,終於發現 3 粒大大粒雲吞藏係底,不過有粒爆開散晒咯。牛筋腩撈粗麵,高質鬆軟牛腩被彈牙粗麵捲著大大力啜入口,大量辣椒肉在味蕾打滾,香辣惹味可口無比,不停塞不要停!

淨牛筋腩、雲吞撈麵加腩汁,侍應大媽肉緊地提醒淨牛腩要 $75 蚊喎,我心諗我有錢比架!再次偷懶唔操拳,去到旺角都要逃學,我肚餓想食野、頸渴想飲酒麻!

淨牛筋腩,淡茂茂,炆得不入味!牛腩瘦瘦的,切得大大舊不能一啖塞入口,太乾鞋硬要慢慢撕開進食,仲要用力點趙,失望!半碟牛筋,爽而不黏,不過不失。雲吞撈麵加腩汁,腩汁同牛筋腩一樣淡而無味!第一次要撈豉油食。幼麵太腍太濕不爽彈,完全失水準。雲吞撈麵加腩汁,鮮肉雲吞?食唔到蝦既?夠大粒,味一般,瘦肉少肥豬肉勁多。

牛肚牛腩河走蔥,軟綿鬆化的牛腩,腍腍帶彈金錢肚,跟嫩滑河粉可以混為一體直入嘴仔。看似只暖不熱的河粉,掛上大量辣油不留餘地狠狠地吸啜,竟然灼到甩皮啊!實在太過香甜味美,損晒都在所不惜!

落單時再三叮囑要加紫菜,重要既事講三次都係唔夠!最後廚房大媽都唔肯比我食,激死我!樓面大媽想後補,我都差不多食完,算罷啦﹗要收成 $10 蚊加紫菜?不合理舖租實在過份,難為老百姓!搞到 $18 蚊只幾兩芥蘭,要 $36 蚊碗魚蛋粉得幾啖仔!香港 97 以前國泰民安地靈人潔豐衣足食,您話點解?

墨魚丸牛筋腩伊麵走蔥,我明明只係講牛腩,但只得兩細粒仔腩肉碎,大量牛筋!唔講以為係牛筋伊麵添呀。墨丸實淨足料,有墨魚鮮味,仲有菜粒馬蒂粒爽爽的,還可以。伊麵蛋味甜甜油香吸引,極為爽彈非一般,但吸湯力帶湯力都低下,而且麵餅較我食開的份量略少,什麼牌子來的?
牛丸牛筋腩麵
牛丸牛筋腩粗麵