話說壹蒸鍋係朋友仔們的糧尾聚餐之選,所以今次我地又黎食喇XD 差唔多兩個幾月無黎,估唔到壹蒸鍋都仲係咁多人,好彩一早訂左位,等左一陣就有得入座。老實講,壹蒸鍋的環境係有少少迫,而且有時撞正多人仲會幾嘈,不過呢度真係好在平靚正,二百零蚊就有蒸汽海鮮+火鍋+放題,所以就算佢幾嘈都會黎XD (其實我地又傾計又講笑都好嘈XD)海鮮依然係唔差啦,有帶子、蝦、魚、蜆、蟶子,份量剛剛好每人一件,所以樣樣都試到,個人覺得最好味係帶子,蒸完都唔會縮細或變硬,成個海鮮盤下面仲鋪左一大堆粉絲,加埋蒜茸好惹味。海鮮份量幾大,食完呢轉都已經有少少滿足,細食的朋友可能會有一半飽。之後就叫左刺身,當然就唔係貴價餐廳咁高質素,但入口對得住個價錢,件件厚切無手軟,入口唔會有雪味,每件都夠凍夠鮮味,食過咁多次都無因為唔乾淨而唔舒服。個人推薦甜蝦,隻隻都連頭咁上,唔係一般個D幼身甜蝦,食落甘甜軟綿。跟住都仲叫左唔同火鍋配料打邊爐,肥牛前前後後叫左10碟以上,每次都無漏單,而且碟碟都幾靚仔,肥瘦分佈適中,唔會好多肥膏成口油;魚肉都新鮮,煮兩煮就食得,唔會覺得太多骨。整體黎講性價比仍然保持到,下次糧尾都會再拉大隊黎食。