2019-09-25
川流:工序及烹調皆講究 踏入餐廳,感覺摩登闊落,以黑色為主調, 簡潔、樓底高,空間感強, 加上橙色的座椅, 主體突出;有大檯, 也有散座,而且也有一列吧位適合黎飲番兩杯的朋友。入座時,餐具、餐巾整齊排列好。不過要數到驚喜, 就由上餐前小食開始正正突出餐廳的身價。餐前小食 -毛豆、爆谷、四川泡菜及花生 眼前四款前小食,一睇就知前菜唔馬虎, 有毛豆、爆谷、四川泡菜及花生,爆谷以四川辣粉調味, 毛豆帶微辣, 味道唔錯,又各有不同。大紅袍 至於茶飲則選了大紅袍, 沖泡後湯色橙黃明亮, 香氣馥郁持久。 菜式分類為前菜冷盤、沙律、湯、經典川菜、主菜、點心、火鍋、飯麵包點、創意甜品等多項,款式吸引,加上名廚坐鎮, 點菜要取捨真的不易。燈影牛肉 以本地騸牯黃牛的后腿腱切片, 紋理自然綿密細緻清晰, 用筷子一夾,在燈光下一看,片片薄而透明, 薄得透光, 色澤紅亮, 香甜中帶點香脆酥化,讓人吃不停口。 灌湯小籠包 外皮薄但仍有一定韌性, 夾起都唔會輕易穿。肉餡富肉汁而唔肥,質感鬆軟,鮮甜美味。 醋椒胡辣羹88 碗醋椒胡辣羹有水準,質感唔會過杰又唔會過稀,口感啱
餐前小食 -毛豆、爆谷、四川泡菜及花生
大紅袍
燈影牛肉
灌湯小籠包
醋椒胡辣羹88
碗醋椒胡辣羹有水準,質感唔會過杰又唔會過稀,口感啱啱好;羹內混有好多鴨血、木耳、豆腐,口感一流,加上採用全球最佳貢市胡椒, 微辣而不嗆, 協調和諧。
家鄉燻臘肉胡椒餅
胡椒餅外酥內軟, 餡餅底面香脆咬落香口,以肥瘦相間的家鄉燻臘肉做內餡, 餡料十足, 加上貢市胡椒, 調味適宜, 餡滿多汁, 非常好吃。
豆酥桂魚
依道菜,剩係食手功都抵番晒, 桂魚片切得厚薄均一工整, 魚片夾起嚟唔會「散修修」,魚肉嫩滑, 水嫩的質感配上豆酥的脆口,一脆一軟, 的確風味獨特且別出心裁。
豆瓣智利白鱸魚獅子頭
翻餐牌時,朋友見到依道新菜,覺得幾有趣。因為平時獅子頭都係以豬肉做成, 以魚做的獅子頭還是第一次試。白鱸魚獅子頭最主要的功夫在於獅子頭的外層是把魚起肉打膠, 而內層仍然是起骨拆肉的鱸魚。內層鱸魚肉質挺滑溜, 而外層則勁彈牙,可以講是要咬口有咬口,要軟滑有軟滑, 好有層次。味道帶豆瓣醬的辣,但無太濃重嗆口之感, 惹味
怪味大粬朱古力意式雪糕
最後,以一道創意甜點作結,怪味大粬朱古力意式雪糕, 大麴混入雪糕,朱古力意式雪糕顯得更清甜,口感軟綿,滲出微微酒香與小辣,成件事處理得細緻 。
總括而言, 餐廳由選材、工序及烹調方法都非常講究, 每一道菜樣樣都做到恰到好處,整體水準極高, 風味獨特, 別出心裁就, 而且餐廳裝潢和員工服務,都非常值得推薦。