2018-05-10
尖沙咀川婆婆最出名是招牌麻辣火鍋,鍾意食辣嘅朋友帶咗我去試天氣咁熱,一坐低就叫咗一平花花公子$68一瓶 ,原來是紅蘿蔔雪梨汁,相信沒有加糖,味道非常新鮮和健康。餐牌上有很多湯底,雞煲好吸引⋯而食完雞煲可免費升級加麻辣湯底,鍾意食辣嘅朋友並不能錯過。朋友唔係幾想食雞煲,因此點了雙拼鍋底,價高者加$20收費。我們點了陳年花雕醉雞窩$168 半隻和招牌麻辣火鍋$98。先講下個湯底,陳年花雕醉雞鍋好足料,有川芎、杞子、紅棗等等的藥材,味道甘苦的。裏面的雞肉肉質嫩滑,非常有雞味,非常滿意呢!招牌麻辣火鍋好夠香辣,能夠刺激味蕾,所有的食材索晒呢個湯汁變得好好食,特別適合豆卜、枝竹等等⋯有咗鴛鴦湯底,就能配合不同口味的朋友吃火鍋不能少得的牛肉拼盤,我們點了一份。不論是色澤或紋理,都是不錯的。牛肉入口即溶,非常嫩滑,一點也不鞋口,用料上盛,推介。最特別的是,有很多在其他火鍋店找不到的食材配料,這就是花雕豬腦花,初嘗是需要勇氣的,味道很難形容,完全是沒有怪味,都幾好食,味道有點像牛骨髓(你食過就知乜嘢味),含有豐富的蛋白質,仲要好健康添。鴨血$48,口感較為實淨,富有膠質,配上麻辣湯底是最好不過的!見到
見到餐牌上寫着的台灣最Hit豆粕$28,感覺很特別,因此我們點了一份試試!平時食開嘅係一粒粒,但係呢款係連著,索哂d湯汁都幾好食。
仲叫左半份西洋菜$20炸枝竹$38添,超正喔。
打完邊路,肚子滿載而歸,很滿足的一餐呢!