2019-03-23
吞POT 雞煲火鍋.住家菜 係油尖旺有唔少分店, 而且好評如潮, 今日收工相約友人到尖沙咀新店試一試。 尖沙咀店位於山林道 美食街, 差不多街尾位置嘅新商業大廈 『銀座38』。大廈設計高級,而且剛開 只得數層有食肆。 升降機門一開, 餐廳嘅玻璃外牆 一眼睇晒, 設計寬倘舒適 一啲都唔似 打邊爐! 枱與枱之間空間感足夠。小至2人, 大至8-10人枱都有。 而且仲有室外位置,位於12/F 都睇到唔少美景。 打邊爐好怕餐具唔乾淨, 呢度完全無呢個問題。 點餐時間,餐牌有好多圖,睇到晒唔怕叫錯喇。 手工餃子同丸類 都好吸引, 特別係四寶丸 同餃子。 朋友唔食牛,所以轉攻豬肉,西班牙豬梅肉 /豬腩肉 賣相都好吸引。 海鮮係我打邊爐嘅必點, 睇間餐廳用料新唔新鮮 就係啲海鮮到! 重點湯底, 過八款選擇, 由養生雞湯 到惹味雞煲 ! 因為尋日食完雞煲 所以 叫返個清清地嘅湯底。 《豆腐清湯 》$75首先上個湯底, 清湯但不馬虎 有大量布包豆腐 同秀珍菇。 湯底鮮甜。 《手製魚皮餃》$65由賣相所見都知道一定唔係「四x」,而且比平常嘅大粒 魚肉爆出嚟。 而且碌完之後完全無一層 滑潺潺嘅漿係表面。 食落
由賣相所見都知道一定唔係「四x」,而且比平常嘅大粒 魚肉爆出嚟。 而且碌完之後完全無一層 滑潺潺嘅漿係表面。 食落好香豬肉味 彈牙! 好食!
我同朋友都大讚 賣相好似牛肉咁,而且肥瘦均勻 色澤好靚 新鮮! 食落無臭豬味, 肉味幾濃 ,起初以為食落可能偏肥,完全相反 中間嘅脂肪令整塊肉更香更滑。
最期待 亦最滿意有驚喜嘅一碟, 海蝦好生猛 須然竹籤叉住 但仲跳動郁緊。 好多膏超鮮甜 推介大家要叫!
《爆芝響鈴》$42
響鈴間間舖都有了,但有流心芝士既又無食過。即叫即整 店員話襯熱食 一點都不油 超脆,咬到2/4開始食到溶掉芝士 好正一點都唔膩😋