星期二放假,專登約咗爸爸媽媽去尖沙咀星海食點心,回味一下細個時爸爸成日帶我去飲茶嘅時光👨👩👧。一入到星海,感覺好開揚,樓底超高,配埋啲閃令令嘅水晶燈,成個場好光猛舒適✨。最加分係佢哋有個戶外露台,可以望住街景吹下風,同屋企人傾下偈,感覺特別輕鬆。呢度唔限時,可以慢慢坐,而且商場仲有免費泊車,對揸車嘅我哋嚟講真係好方便!🚗 下午茶點心時間由1400至1500,茶芥費用每位$18,坐幾耐都得,好抵讚。

南翔灌湯小籠包 🫶🏻🫶🏻🫶🏻🫶🏻🫶🏻
呢個小籠包真係冇得輸!皮薄到近乎透明,一咬開啲湯汁即刻爆出嚟,非常燙口但又好juicy!肉餡鮮甜得嚟一啲都唔肥膩,充滿肉香,蘸少少醋一齊食,味道層次即刻豐富晒,係用心製作嘅手工點心。
金鉤啤梨咸水角 🫶🏻🫶🏻🫶🏻🫶🏻
造型整到成個啤梨咁,真係好得意🍐!外皮炸得啱啱好,外層香脆,食落又帶點煙韌,口感一流。入面嘅餡料有齊冬菇、豬肉同金鉤蝦米,咸香味十足,份量又夠,唔會淨係得個殼,每一啖都食到足料。

安格斯和牛天鵝酥 🫶🏻🫶🏻🫶🏻🫶🏻🫶🏻
呢個絕對係視覺同味覺嘅享受!隻天鵝造型好優雅🦢,酥皮一層層分明,做得好鬆化。入面嘅安格斯和牛粒充滿牛油香,肉質軟腍,配埋黑椒汁,惹味得嚟又唔會搶走牛味,水準相當高。
芝士奶皇蘿蔔仔 🫶🏻🫶🏻🫶🏻🫶🏻
賣相超級可愛,扮成一條條迷你蘿蔔仔🥕,呃到人!外皮係軟熟嘅包點,入面嘅芝士奶皇餡甜得嚟帶少少咸香,熱辣辣食,個餡仲有啲流心效果,質感好滑溜,小朋友見到實會好開心。

蠔皇原隻十頭鮑魚酥 🫶🏻🫶🏻🫶🏻🫶🏻🫶🏻
一個好體面嘅點心!成隻十頭鮑魚放喺個酥盒上面,鮑魚煮得好腍滑入味,蠔皇汁非常香濃。下面個酥盒牛油味香,索埋啲鮑魚汁一齊食,口感好夾,每一啖都好滿足,物有所值。
星海蝦餃皇 🫶🏻🫶🏻🫶🏻🫶🏻
飲茶點可以冇蝦餃!星海嘅蝦餃皮薄而唔爛,晶瑩剔透,隱約見到入面粉紅色嘅蝦肉。每隻都包住兩三隻爽口大蝦仁🍤,鮮甜彈牙,加埋少少筍絲增加口感,係一道好穩陣嘅選擇。

今次同爸爸媽媽喺星海嘅下午茶體驗真係好唔錯。呢度嘅點心全部都係手工製作,唔單止個樣做得精緻,味道都好有水準。環境闊落舒適,可以慢慢坐慢慢食,同屋企人聚會真係一流。聽職員講,原來星海本身係個星級婚宴場地👰🏻♀️🤵🏻♂️,所以環境咁靚,亦都接受公司包場活動,夠晒體面。見到爸爸媽媽食得咁開心,呢個下午真係過得好有意義,一家人嘅時光最寶貴!💖