2023-12-18 862 views
元豐園@寶勒巷今日黎左食呢間地道韓式菜,舖頭裝修本身已經好有老式韓國餐廳嘅感覺。老闆同部分店員都係韓國人,客人亦有唔少韓國人幫襯。上網睇元豐園最出名嘅惡嘅大媽老闆,但我今次就冇遇到。我訂左枱但有少少遲,老闆都親自打嚟提我,仲要識講廣東話,好搞笑。呢一間韓國菜喺前菜方面唔會吝啬,份量同款式都好多,除咗新派韓菜常見嘅泡菜芽菜之外,仲有甜薯仔/醃魚仔/豆腐/魚糕片/鹹魚/菠菜/蘿蔔等等,未食主菜已經食到好開心好開胃,不過前菜就無得添。🍕海鮮煎餅唔少人推介既韓國菜式,粉漿、海鮮同韭菜比例非常好,脆口又唔會太粉太油膩,雖然賣相唔算非常吸引,但味道同其他韓國餐廳唔一樣,有少少特別。而且海鮮煎餅會跟住有碟醬汁,甜甜地又咸咸地增加個味道嘅層次。但海鮮配料例如魷魚鬚仔同埋蜆肉份量就略嫌少咗啲。🍖特大王排骨呢度嘅燒肉都好出名,梗係要試吓,但係由於韓燒要叫兩樣食物以上先開爐,所以我哋呢個特大王排骨會係由廚房炮製。雖然寫係兩個人份量,不過感覺已經好足料,可以食到好飽。牛肉嘅肉質軟嫩,口感同味道都絕佳。而且味道濃厚偏甜,非常惹味!🦀醬油蟹醬油蟹都係我哋今日嘅必食菜式,隻蟹醃得岩岩好,醬油鹹甜適中,肉身鮮甜,蟹膏
元豐園@寶勒巷

🍕海鮮煎餅

🍖特大王排骨

🦀醬油蟹
醬油蟹都係我哋今日嘅必食菜式,隻蟹醃得岩岩好,醬油鹹甜適中,肉身鮮甜,蟹膏澄黃又多,
唔會有好明顯嘅腥味。我地仲另外叫左個紫菜飯,將蟹肉蟹膏撈埋啲紫菜飯一齊食,簡直係人間美味!
醬油蟹唔需要提早預訂就有得食,可能步入秋冬季,螃蟹特別肥美,膏多鮮甜。

🍶韓國米酒
食韓燒飲嘅嘢一定要有酒啦,我哋就揀咗韓國傳統米酒馬格利,當然啤酒或者燒酒都可以係一個唔錯嘅選擇。
海鮮薄餅
特大王排骨