2017-07-02 9733 views
是日家姐同媽咪放工之後有街去,得番我同啊爸兩個人,所以我哋都決定唔煮飯喇!之前上網見到尖沙嘴有一人一鍋邊爐食,好似幾得意咁,所以就同老豆一齊去試下。呢間一人一鍋叫熱點,入面主打一人一鍋邊爐仔,而招牌就係呢個竹笙椰子海南雞窩,我覺得好似好正,所以決定叫番個。啊爸唔食得辣,所以佢叫咗一個忌廉龍蝦湯窩。每個窩都有配一碗飯,我個竹笙椰子海南雞窩有好多材料,有腐皮、蝦、竹笙、鮮淮山、娃娃菜、雞、馬蹄肉、金菇、貢丸、腸仔、蜂巢豆腐、粟米、粉絲同椰子肉。首先,個湯底好鮮甜,係無味精有好重椰子同雞味,重點係個湯底好清,完全唔油,尤其係個蜂巢豆腐,吸哂所有湯汁,好正!新鮮嘅淮山平時都有食,估唔到出面都食到新鮮淮山,餐廳果然好有誠意。啊爸嗰個忌廉龍蝦湯窩都好足料,佢自己都食唔哂要分啲比我,有黑豚肉、娃娃菜、金菇、粟米、鮮茄、雞蛋、蝦、芝士龍蝦丸、秀珍菇、花枝丸、蜆、貢丸同粉絲,龍蝦湯唔會好鹹,有番茄好開胃,啊爸鍾意食菜,所以佢話呢個邊爐好健康,食多幾次都唔怕!總括黎講,我就覺得一人一個鍋比較衞生,如果任何人唔舒服嘅人去食,都唔怕會傳染比人,所以我大力推薦大家去試下!

2017-06-16
$120 (Dinner)