2025-08-05
生活紀錄小分享同屋企人去開旺角朗豪坊同小朋友玩完夾公仔掟彩虹想搵啲得意啲嘅餐廳上咗12樓發現有間小薯茄主題店主打食台灣菜一行三人叫咗三個餐第一個係近排推出嘅薯茄餐套餐包一個刈包,一碗小型麵食,台式小食,飲品同造型鎖匙扣-刈包,可以揀炸蠔牛腱肉同脆香雞扒,我哋叫咗脆香雞扒,配上香辣醬汁,新鮮美味可口多汁!而且刈包上邊印咗小薯茄嘅公仔圖案,幾得意!-小型麵食,可以選擇蕃茄雞絲/牛腱烏冬, 我哋叫咗牛腱入味,肉質唔會太乾有厚度,配上蕃茄湯底同烏冬係清爽嘅選擇-台式小食,限定咗係地瓜球,一份有四粒,外皮香脆,地瓜球軟糯,內有香芋餡!小朋友愛不釋手- 薯茄餐入邊包嘅飲品無上限,餐廳可以提供嘅飲品都可以選擇,唔使補差價,呢個位大家可以拎返啲着數😂- 另外小朋友最鍾意嘅就係抽禮物,造型鎖匙扣有七款,以盲袋隨機配送,妹妹抽到心頭好開心!另外我哋叫咗兩個lunch set- 佢哋嘅午餐套餐有一份小食+麵食+ 甜品+指定嘢飲醉湯烏冬湯底有驚喜,之前冇食過,而且可以配醉小食,配搭新奇創新,但又幾夾,大人不妨一試-佢亦有其他台式小食嘅配搭可以揀,例如鹽酥雞炸雞扒,台灣腸等等,都做得不錯- 甜品今次配咗茶凍係一
同屋企人去開旺角朗豪坊
同小朋友玩完夾公仔掟彩虹
想搵啲得意啲嘅餐廳
上咗12樓發現有間小薯茄主題店
主打食台灣菜
一行三人叫咗三個餐
第一個係近排推出嘅薯茄餐
套餐包一個刈包,一碗小型麵食,台式小食,飲品同造型鎖匙扣
另外我哋叫咗兩個lunch set
- 佢哋嘅午餐套餐有一份小食+麵食+ 甜品+指定嘢飲
- 甜品今次配咗茶凍係一個清爽嘅選擇
- 除餐附送嘅飲品有六款,如果想要餐牌額外嘅可以補差價
今次令我好大驚喜嘅,係佢哋新推出嘅泰式甜品冰冰!
泰奶冰底底配上仙草凍麻糬蓋同其他配料醬汁
口感豐富而且配搭好吃!不過呢個要盡快食溶嘅速度會比較快!見到隔籬枱嘅外國人專登過嚟食呢個泰奶冰,睇嚟係回頭客!識食呀吓
#小薯茄 #台式菜 #朗豪坊 #旺角美食