2019-12-07 157 views
得悉開咗間越南菜小店決定同屋企人夜晚一試。舖仔細細,裝修似cafe咁淺色為主,單邊對牆位仲有usb插頭,店員親切有禮。入正題先😂點咗順化湯檬粉同雜錦撈檬(因為撈檬唔係我點所以唔記得影相📸),跟餐係包普通熱飲,而我加咗$8改特飲點咗越式熱咖啡同熱奶茶,小食點咗蒜香牛油雞翼同網絲春卷。主食:順化湯粉落單時候店員已經提醒係會有啲啲辣,我係唔食得好辣嘅人(參考:譚仔十小程度)但個個辣對我係絕對Ok,輕描淡寫嘅辣嚟,湯唔算濃,微微酸,有啲啲香料嘅味,如果要具體講可以講係一個有啲啲酸嘅紅燒牛肉湯咁,檬粉冇特別唔係好幼個種,芽菜唔係粗短個種(係會理會啲),扣肉ok又唔會切到好薄(唔係有軟骨),牛肉ok,👍🏻牛丸好食有香嘅牛味同有汁🐮。檬粉偷咗啲試😂冇特別,上面配有網春卷、串燒同魚餅,串燒冇特別,唔係真燒個種,所以冇啲啲燶邊嘅香口,個人不嬲唔太鍾意食魚餅,但呢可接受。小食:想一讚嘅係我叫兩個小食都係炸物👍🏻,而呢兩種都炸得唔錯,外身夠乾身好脆,唔會流到成碟油,同就算放一陣又唔會變淋。佢有網絲對我嚟講幾難得,而家出面好似少咗餐廳整,鬆脆味道適中;牛油雞翼又熱又脆,但蒜同牛油味不足(本人搵緊錦麗牛油雞翼替

小食:想一讚嘅係我叫兩個小食都係炸物👍🏻,而呢兩種都炸得唔錯,外身夠乾身好脆,唔會流到成碟油,同就算放一陣又唔會變淋。佢有網絲對我嚟講幾難得,而家出面好似少咗餐廳整,鬆脆味道適中;牛油雞翼又熱又脆,但蒜同牛油味不足(本人搵緊錦麗牛油雞翼替代品😂但呢個未做到),都算可以。

飲品:咖啡幾香,但練奶甜但唔算奶香出色;奶茶唔係茶記嚟講係幾好幾滑,唔會淡。

整體嚟講質素唔錯,食到有誠意,價錢唔會太貴。食物調味上感覺偏向甜味多過鹹香(個人比較好鹹香),但都值得再食。