2018-07-30 1037 views
本身滿心歡喜帶好耐冇返黎香港朋友食點心,  由於店舖沒有指示牌表明齊人入座 或 90 分鐘限時用餐,  由於有一位朋友還未到, 故 7:30PM我和另外一位朋友容易攞到位. 可惜坐低左15 分鐘, 有一位女子不耐煩問” 你地叫得野未?” , 好彩朋友咁岩到左, 我地就立刻叫野食!大約坐左1 小時, 叫左6籠點心, 由於我地比較飽, 故有兩籠點心都食剩一粒, 我地想慢慢消化, 但15分鐘內已經先後有兩位女士問我地要唔要, 我地便私底下講左一聲 “仲咩咁CHUR?”,唔知我地位置係咪近收銀處, 突然一位女士 ( 疑似是老闆娘- 比較後生, 有化妝, 冇戴眼鏡, 著白衫黑色工人褲 ) 行出黎同我地3個講 “ 我地呢到唔係酒樓, 唔係俾你地係到嘆, 我地呢D 小店要翻本暇!”聽完之後 , 眼見周圍有一兩枱係外國人, 她們早到過我地, 但點解老闆娘唔話佢地? 最重要係周圍有幾張吉枱, 門口又冇人排隊, 老闆娘為何唔出口問其他人? 係咪已經去到只做遊客生意? 其實我地都有付出 時間同金錢,  “小店” 唔係應該一視同仁咩? 講真, 佢地咁冇禮貌幾好食既野都冇用, 我一定會同世界各地既朋友( 包括外

聽完之後 , 眼見周圍有一兩枱係外國人, 她們早到過我地, 但點解老闆娘唔話佢地? 最重要係周圍有幾張吉枱, 門口又冇人排隊, 老闆娘為何唔出口問其他人? 係咪已經去到只做遊客生意? 其實我地都有付出 時間同金錢,  “小店” 唔係應該一視同仁咩? 講真, 佢地咁冇禮貌幾好食既野都冇用, 我一定會同世界各地既朋友( 包括外國人) 唔好幫襯呢間小店!    同埋唔該唔好標籤自己為” 小店” ,  完全唔配!
2018-07-27
$150 (Dinner)