2021-07-07 191 views
喺將軍澳地鐵站一帶都有好多商場,今次就試吓去遠少少,過對面馬路天晉匯嘅商場行吓。之前我都有去過天晉匯入商場,買嘅嘢講真唔多,反而食肆就多好多,仲要唔同國家嘅美食都有,媲美得上地鐵站上蓋啲大商場。呢間餐廳喺天晉二期商場地下行到算係最埋嘅位置,佢勝在招牌夠大,好易就搵得到啦~間餐廳出邊都有位置,冬天嚟食都幾唔錯。入到餐廳入邊,氣氛幾唔錯,位置都幾舒服。餐廳嘅侍應服務態度好好,我同朋友諗唔到食咩隨口問吓佢哋,佢哋就推薦左以下嘅意粉同豬手。初榨純橄欖油蒜香白酒煮紐西蘭海鑽蜆扁意粉($188):碟意粉送到上嚟就聞到好香嘅蒜蓉味,而且見到啲蜆肉大大隻,完全冇縮水,食落仲仍然好鮮甜。唔知係咪用咗橄欖油,啲意粉食落口好香但又唔會油膩德國香脆鹹豬手配薯仔沙律,酸椰菜及蜜糖芥末醬($268):個鹹豬手真係出乎意料咁好食,層皮真係好香脆,而且啲肉仍然保持到好鮮嫩,一啲都唔鞋。鹹豬手嘅味道啱啱好,唔會過分鹹,所以就咁食都OK。佢下面有薯仔沙律配俾你,同埋有啲酸酸地嘅椰菜,夾埋一齊嚟食減少油膩嘅感覺偽鴛鴦:呢杯飲品好特別,佢最底嗰層可以選擇朱古力或Tiramisu,中間嗰層就係暖粒粒嘅奶蓋,而面頭係雪凍左嘅咖啡

入到餐廳入邊,氣氛幾唔錯,位置都幾舒服。

Linguine Vongole
Pork Knuckle
偽鴛鴦

偽鴛鴦:呢杯飲品好特別,佢最底嗰層可以選擇朱古力或Tiramisu,中間嗰層就係暖粒粒嘅奶蓋,而面頭係雪凍左嘅咖啡磚。當D咖啡磚溶晒嘅時候,就會變成mocca。我本身唔係好飲咖啡嘅,但係覺得呢個飲品幾特別所以試吓,佢keep住都有陣陣嘅咖啡香,而且冇嗰種好苦嘅咖啡味,整體來講杯飲品甜甜地,非常易入口。
Forest
Frozen:呢杯係薄荷芒果菠蘿嘅配搭,飲落去好fresh,啱晒黎解膩,最近咁熱嘅天氣飲係非常好
2021-07-06
Linguine Vongole
Pork Knuckle
偽鴛鴦
Forest
  • 德國香脆鹹豬手配薯仔沙律,酸椰菜及蜜糖芥末醬