2009-03-18 17 views
辣同唔辣之間,有幾多係真,係假?麻同唔麻,你又食得幾穿,幾透?風光如畫既香港,擁有五光十色既米線舖;其中位於太子既川之味,就吸引咗,原本食開裕一品,但受不了其質素急劇下降既太公,去到果度開飯;今晚,太公就帶大家說米線,論魚蛋。太公:「ar...其實我想講我本身係好鐘意食米線架;我入到去咁就坐低啦,咁我見個餐牌好多餸揀,單餸米線都只係廿蚊,如果加小辣就加一蚊,加中辣就加兩蚊,加大辣就加三蚊,我真係好...好心大心細,最後係要咗個魚蛋米線加十小辣 (即小辣最高果級)」對於食開裕一品既太公,又點睇川之味阿姐的服務?對佢黎講,服務,又要幾重要呢?太公:「ar...其實我覺得第一次幫襯個阿姐係扮演好重要既角色,因為每間米線舖佢同一級既辣度都會有唔同,咁...咁阿姐係要教個客點揀。咁今次位阿姐好好,見我要小辣最辣果級,好細心咁問我係咪好食得辣,仲好親切,令我覺得,佢真係好真誠」阿姐服務夠真誠,是窩心;碗米線夠「啃」,是過癮;窩心與過癮之間,又有幾多翻騰,可以從碗麻辣湯度借鏡呢?太公:「咁碗米線黎咗之後,我見到d色唔夠紅,以為佢好流;點知,一飲啖湯,就知佢唔係流。雖然個辣度唔太夠,但個麻度真係冇得頂
辣同唔辣之間,有幾多係真,係假?

麻同唔麻,你又食得幾穿,幾透?

太公:「咁碗米線黎咗之後,我見到d色唔夠紅,以為佢好流;點知,一飲啖湯,就知佢唔係流。雖然個辣度唔太夠,但個麻度真係冇得頂,你吞口湯入去,個肚即刻係有翻騰既感覺,好過癮;飲多兩啖,仲標埋眼水出黎...我真係...我真係好感動,....sorry 閂機吖...」

翻騰過後,太公再次食碗米線;一粒魚蛋既存在價值,太公,又點樣去理解呢?

太公:「咁碗米線入面有五粒魚蛋啦,都幾有魚味,不過個彈牙程度就...過咗火位少少;同埋魚蛋個調味都係,稍稍過咗火位,味精味太搶,要扣返d分;之但係成碗野,勝在米線夠爽口,個湯底都夠鮮甜,基本功做得好....真係都幾好味」

響呢間陌生既舖頭,就係因為呢碗基本功做得唔錯既米線,帶俾太公一點共鳴,覺得可以繼續encore;下一集,太公會同你探討,一條米線,同一條電話線既存在價值,同埋佢地經歷過既滄海桑田。
2009-03-17
$21 (Dinner)