2016-12-30
1938 views
西餐既野, 小妹我真係唔係好識煮, 所以平時在家甚少煮西餐, 就算煮, 也只是簡單的意粉、煎雞扒。 自從總部搬離開0左油塘, 去食D CORNER的次數少了。 今日陪HONEY睇完牙醫之後, 見時間尚早, 亦都順路, 所以特意去0左大本型食番個靚。西。餐。今次仲要好彩, 試到之前未食過的東西。 HONEY要了厚切朱扒, 配飯。我要了焗黑椒雞扒飯, 頭盤繼續係是日餐湯, 今天係洋蔥湯, 個湯幾香洋蔥味, 食落有少少甘甜的感覺, 好快已經俾我KO了。 不過依個唔係法式洋蔥湯, 所以係無一片法包同芝士係面的,但個湯配上暖暖脆脆的蒜蓉法包, 也實在好味。等0左大約10幾分鐘, 個主菜來了。焗黑椒雞扒飯個面D芝士撈埋D飯食, 超香芝士味, 好好送飯, 不過好熱, 有少少整到個咀。 個黑椒汁好香黑椒味, 而且個TEXTURE唔係好似平時D茶記貨式得一PAT野咁, 對我胃口。雞扒亦都好JUICY, 整體來說, 5粒星最高, 我會俾4粒星。 HONEY的主菜先係必須要大力推介的。厚切朱扒!!!!!! 請唔好怪我用咁多!!! 因為依個主菜真係令我喜出望外。 識煮野食既人都知道, 朱扒真係好難
但個湯配上暖暖脆脆的蒜蓉法包, 也實在好味。
識煮野食既人都知道, 朱扒真係好難煮, 一係煮得好乾, 一係煮得好硬, 一係又乾又硬。
叫依個主菜之前, 已經問老闆, 朱扒會唔會好乾同硬, 老闆好有信心咁講一定唔會, 依個仲要係招牌菜之一。
HONEY就點0左依個。 碟食物送來, 我望一眼, 只係一眼,以我煮朱扒的經驗(我其實一D都唔叻煮朱扒), 心諗好驚喎。OKOK, HONEY好安心咁約成件朱扒切好之後, 佢俾0左我食, 嘩, 我即刻心心眼, 典解個扒可以咁好味。依個朱扒, 絕對唔乾唔硬之餘, 仲要係D肉質勁爽口, 目測都見到佢有成1CM厚, 食0左好有滿足感。
HONEY用0左10分鐘多D就KO依個咁正既對手。
下次再來, 如果個WEEKLY MENU有依個厚切朱扒, 一定一定要再食!!!!!!
埋單時間, 心入面有D開心, 因為 98蚊一個餐, 包湯。包。主菜。飲品, 係依家既總部附近真係搵唔到。 所以會繼續有好多的下次。
焗黑椒雞扒飯
厚切朱扒配飯