2018-03-24 80 views
胡同燒肉喺台灣好出名, 每次睇blogger的台北行程, 總會出現在懶人包。知道香港店新開業初期已經想試,不過訂不到檯子, 念頭又打消了。最近老公提議去,當然好啦。之前上網睇過坐bar檯好似比較有氣氛,所以訂左bar檯,入座時先放隨身物品喺locker,好貼心既感覺~ 中式既裝修,偏紅既燈光, 一排bar椅排列整齊, 整個氣氛好有格調招呼我們的是台灣人, 亦有一部分是香港的,方便溝通。他們有掛上名牌註明來自地方(我見有來自大埔,哈哈),及星座. 老公塞車未到,我先點食物,先跟店員說一聲,人齊才上菜~ 店員先準備炭爐及調味汁: 有檸檬汁,蔥及洋蔥原來分店遍佈整個台灣, 下月去台中可以再光顧一下~ 人齊可以上菜啦~ 先來蟹膏生干貝 用上北海道刺身級帶子,中間放滿蟹膏,切開2件, 鮮味十足, 推薦必點喔 ! 燒肉啦~~ 坐bar檯係全程由店員協助燒的~ 第1樣係角切牛舌一心想試鹽蔥牛舌, 不過見隔離上台就比佢吸引左要改單~ 角切比較有口感, 厚厚的, 一咬開鮮鮮嫩嫩,非常juicy 鹽燒霜降松阪豬松阪豬即係豬頸肉, 油脂豐富, 炭燒過後更嫩中帶脆~ 有別於泰式食法每燒完一份肉都會換網, 確保

老公塞車未到,我先點食物,先跟店員說一聲,人齊才上菜~
店員先準備炭爐及調味汁: 有檸檬汁,蔥及洋蔥

原來分店遍佈整個台灣, 下月去台中可以再光顧一下~

人齊可以上菜啦~
先來蟹膏生干貝
蟹膏生干貝

燒肉啦~~
坐bar檯係全程由店員協助燒的~
第1樣係角切牛舌
一心想試鹽蔥牛舌, 不過見隔離上台就比佢吸引左要改單~
角切比較有口感, 厚厚的, 一咬開鮮鮮嫩嫩,非常juicy

角切牛舌

鹽燒霜降松阪豬
松阪豬即係豬頸肉, 油脂豐富, 炭燒過後更嫩中帶脆~
有別於泰式食法

每燒完一份肉都會換網, 確保唔痴網~

骰子牛肉
店員先問燒5成還是7成, 我們較愛5成熟, 佢地經驗豐富, 六邊燒得恰到好處, 鎖住肉汁有嚼勁

烤手羽先

已去骨~好香既雞皮, 急不及耐要先咬雞翼尖,
去骨部分更啖啖肉, 雞油流出好正吖

日本土雞心
鹽烤後, 特別嫩滑鮮甜, 煙煙韌韌~ 跟平時帶點甘甘的又有點不同

梅花豚肩排
雖然看似普通豬扒, 不過一口咬下, 肉質比較有彈性, 炭烤特別香滑

最後加影其他食客點的野生大草蝦, 大大隻, 好吸引呀

呢度雖然屬於中價, 不過值得既~ 無論食物環境服務都令人好滿足, 好貼心

走既時候, 去locker 拎返物品, 店員仲會推門, 幫忙按升降機添

好窩心滿意既一晚~
蟹膏生干貝
角切牛舌