2025-06-06 807 views
早幾日同老公去試咗間新開嘅潮汕菜館 —— 陳鵬鵬潮汕菜館,真係幾有驚喜,啲味道夠地道之餘又唔會太重口味,好啱香港人口味!入座就會有功夫茶及餅送,感覺精緻即刻加分!而且呢度係唔收+1同茶位費。🥣 海鮮砂鍋粥推介!真心正~啲蠔超新鮮,咬落去有種爆汁感🤣 整個粥底夠火喉又唔會太稀,味道鮮甜得嚟唔油膩,飲晒成煲都唔覺滯!🦆 金獎滷鵝拼盤一睇賣相已經加分,啲鵝油香得嚟唔肥膩,肉質仲保持到嫩滑~我同老公一致話:鵝肉好好食。🐟 晋煎金鰨魚外皮煎得好香,唔會乾柴,咬落去仲有啲焦香~啱晒啲鐘意食魚又唔想食太heavy嘢嘅人。🥬 潮汕七檬菜入口鹹香但唔死鹹,仲帶少少自然鮮甜,幾有層次感,配粥或者飯都好夾。整體嚟講,餐廳乾淨舒適,而且有老香港的特色,好似室內有冷氣大排檔咁,侍應有禮貌,食材有誠意,用料唔hea。最重要係,呢啲菜色唔係到處都有得食,潮汕菜本身就比較少見,呢度真係食得出功夫。
🥣 海鮮砂鍋粥

🦆 金獎滷鵝拼盤