2024-02-01
行完將軍澳超市,經過「越式PHO車頭」就好想食越式菜,見到新開環境又舒適,所以二話不說就入座坐低😌。價錢親民,環境裝修亦都比以往越南餐廳有所不同😳,以綠啡為主,仲有個bar位,感覺有啲似cafe + bar嘅混合版~1️⃣ 越式豬扒湯粉(河粉)$88追加小食- 西貢魚餅(兩件)$20一上枱就已經聞到好香嘅豬扒,配搭河粉(可選粉絲、米線、河粉),再追加香口魚餅🤤,好好食😋。2️⃣ 香茅雞翼撈檬(三隻)$68份量足夠,雞翼有3隻,煎得好香脆,肉質好嫩,撈檬湯汁味道適中👍🏻。3️⃣ 雞、牛串燒(各二串)共四串 $55叫咗set串燒,雞肉同牛肉肉質鮮嫩,牛肉仲用咗靚牛,咬落嫩滑。4️⃣ 香水檸檬鴨屎香烏龍茶 $36 越南滴漏咖啡(熱)$42有呢排最hit嘅「鴨屎香」,梗係嗌返杯嚟試下,唔甜又清爽😆👍🏻。其實鍾意飲咖啡嘅我未試過「越南滴漏咖啡」🫣,因為驚唔岩飲,但今次見個賣相唔錯咁,所以膽粗粗叫咗一杯嚟試下🫡,唔錯喎,咖啡味好香濃,少少一杯已經好足夠我嘅咖啡癮😍。
1️⃣ 越式豬扒湯粉(河粉)$88
追加小食- 西貢魚餅(兩件)$20
越式豬扒湯粉
追加小食- 西貢魚餅
2️⃣ 香茅雞翼撈檬(三隻)$68
香茅雞翼撈檬
3️⃣ 雞、牛串燒(各二串)共四串 $55
雞、牛串燒(各二串)共四串
4️⃣ 香水檸檬鴨屎香烏龍茶 $36
越南滴漏咖啡(熱)$42