2019-10-25 2761 views
今日趁食晏時間拎快遞,原來隔離巷仔有間潮洲菜館,舖仔細細唔起眼,我哋幾位都未試過將軍澳區嘅潮洲餐館,就決定喺度食晏。下午兩點左右,無食客,坐低後有五至六位離座先知原來樓上都係餐廳範圍。我哋每人點咗個午餐,另加兩款淨食,感覺都可以,由其滷水同粥,間唔中轉口味都係唔錯嘅選擇。煎蠔餅,蠔肉幾多,幾足料,份量幾多,味道較淡,因為我唔慣點汁料食,可能點汁會啱啱好,唔知係唔係鴨蛋整,蛋味唔香濃。滷水鵝肉雙拼(拼腩肉),滷水唔鹹啱啱好幾入味,鵝肉幾嫩,腩肉入口唔油膩,最好食係豆腐,仲好嫩。招牌沙爹牛肉炒河,醬汁太厚身,無沙爹香,味道無驚喜。蝦醬鮮魷炒飯,蝦醬唔夠多蝦,份量好夠,飯粒粒分明但太乾。櫻花蝦炒飯, 似普通炒飯,一樣係飯太過乾身。魚腩肉碎粥,魚片新鮮好味,湯底好味。加錢配餐飲

招牌沙爹牛肉炒河,醬汁太厚身,無沙爹香,味道無驚喜。

蝦醬鮮魷炒飯,蝦醬唔夠多蝦,份量好夠,飯粒粒分明但太乾。

櫻花蝦炒飯, 似普通炒飯,一樣係飯太過乾身。

魚腩肉碎粥,魚片新鮮好味,湯底好味

加錢配餐飲

2019-10-25
$101 (Lunch)